Autoverzekering in 2021
Automannen

Autoverzekering in 2021: gaan de premies hoger of lager uitvallen?

825views

Wat gaan de premies voor autoverzekeringen doen in 2021? Moeten we meer gaan betalen of juist minder? Het is slim om als consument regelmatig even te peilen of je niet meer voor je autoverzekering betaalt dan nodig is. De verschillen in premies bij de diverse verzekeraars kunnen aanzienlijk zijn. Door over te stappen naar een andere maatschappij kun je soms de maandlasten flink verlagen. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Risicoberekening

Verzekeren is een kwestie van risico’s analyseren. Een verzekeraar biedt je een bepaalde polis aan met de bijbehorende premie, maar wil daar natuurlijk wel zelf iets aan overhouden. Daarom wordt een nauwkeurige inschatting gemaakt van de risico’s. Op basis van die risicoberekening wordt de hoogte van jouw verzekeringspremie vastgesteld. Als jij veel risico loopt op diefstal of schade, zul je ook dieper in de buidel moeten tasten voor je autoverzekering. Om te zien of je elders minder betaalt, kun je de autoverzekering vergelijken met die van enkele andere verzekeraars.

Oorzaken van een hoge premie

Als je veel kilometers maakt, loop je meer risico op schade. Het is dus logisch dat je meer premie betaalt als je een echte kilometervreter bent. Maar er spelen ook factoren een rol waar je zelf nauwelijks invloed op hebt. Als in jouw woonwijk veel auto’s gestolen worden, is dat voor de verzekeraar een indicatie om een hogere premie vast te stellen. Zo kan het dus gebeuren dat jij meer betaalt  voor je autoverzekering dan iemand aan de andere kant van de stad, op basis van hetzelfde voertuig en dezelfde overige specificaties.

Minder verkeer

We zagen in 2020 veel minder verkeer op de weg, doordat Nederlanders massaal gingen thuiswerken als ze daartoe in staat waren. Minder drukte op de snelwegen betekent ook minder kans op aanrijdingen. Daarom verlaagden sommige verzekeraars direct de premies en probeerden daarmee nieuwe klanten aan zich te binden. Of dat charmeoffensief echt iets uitgehaald heeft, is nog niet duidelijk. Of meer verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen, valt af te wachten. De hoeveelheid verkeer is immers slechts één van de vele factoren die bepalend zijn voor de hoogte van het premiebedrag. Overigens gaat het er natuurlijk niet alleen om dat je de goedkoopste autoverzekering hebt, de dekking moet natuurlijk wel goed blijven. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden door en bepaal zelf of die voldoen aan jouw specifieke eisen.