Eerlijk is eerlijk, we zitten allemaal wel eens niet zo lekker in ons vel. Een druk leven en een stressvolle baan kunnen ervoor zorgen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is dit meestal en gevoel dat een hooguit een paar dagen blijft, en voel je je na een goed weekend alweer beter. Toch kunnen deze gevoelens ook langer aanhouden en dan is er mogelijk sprake van een burn-out of depressie.
Wij mannen hebben toch nergens last van?
Helaas rust er nog steeds een taboe op de status van je mentale gezondheid. Zeker mannen praten niet graag over hun gevoelens. Alles gaat altijd goed en we kunnen alles handelen! Het tonen van zwakte is immers niet mannelijk. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Hoe langer je met een neerslachtig gevoel rond blijft lopen zonder er iets aan te doen, hoe hardnekkiger de problemen kunnen worden. Zullen we vanaf nu afpreken dat het juist heel stoer en mannelijk is om over je gevoelens te praten?
Burn-out vs. depressie
Beide termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar staan wel degelijk voor een ander probleem. Het verschil is eigenlijk heel eenvoudig.
Burn-out
Mensen met een burn-out die willen nog wel, maar hebben niet de kracht om ernaar te handelen. Je energie is op en het lichaam is niet meer vooruit te branden. Concentreren voor werk of je inspannen voor sport zijn dan heel lastig. Ook kunnen de kleinste prikkels als een toeterende auto of te harde muziek je al van je apropos brengen. Om met zekerheid vast te stellen of je in een burn-out zit, kun je vrij eenvoudig een burn-out test doen. Een dergelijke zelftest met de waarde van verschillende stoffen in jouw lichaam, zoals cortisol, adrenaline en dopamine. Aan de hand van de mate waarin deze stoffen aanwezig kun je stellen of je te maken hebt met een burn-out of niet.
Depressie
Bij een depressie is het eigenlijk precies andersom. Je hebt op zich wel de energie en kunt het allemaal wel aan, maar je hebt er simpelweg geen zin meer in. Waar bij een burn-out je energielevel verstoord is, is bij een depressie vooral je mentale toestand verstoord. Je ziet niet meer in waarom je zou gaan werken of sociale contacten moet aangaan. Enkel rust nemen zal dan ook niet voldoende zijn om deze balans weer te herstellen.
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals voor zoveel dingen geldt kun je een probleem beter voorkomen dan genezen. Zorg dus voor een gezonde levensstijl. Eet gezond, beweeg voldoende, en ontspan regelmatig. Maak af en toe een boswandeling met je vriendin en onderneem leuke dingen met je vrienden. Geef op het werk op tijd aan waar je grens ligt en durf ‘nee’ te zeggen. Hopelijk blijf je zo zowel fysiek als mentaal in balans. Je kunt het!