Motor
AlgemeenInternetmannenvrouwen

Bobber motorfiets: wat is het?

1.74Kviews

De meeste motorliefhebbers hebben weet van vrijwel alle motoren. Geen wonder ook, want motorrijden is echt niet alleen een manier om je van A naar B te verplaatsen. Het is een hobby. Een manier van leven. De meeste motorrijders vinden het dan ook heerlijk om zich te verdiepen in de verschillende motoren en er zelf hier en daar wat aan te sleutelen. Wanneer je echter nog net komt kijken in dit wereldje, kunnen we ons voorstellen dat alle verschillende motorfietsen (en de bijbehorende benamingen) je hoofd doen duizelen. Want wat is nou toch bijvoorbeeld een bobber?

Een bobber is kort gezegd een benaming voor een motorfiets waarbij de basis veelal een chopper is. Echter is de chopper niet zo gelaten als hij was. Hij is geheel verbouwd, wat hem tot de bobber-classificatie laat behoren. Er zijn verschillende type choppers die worden gebruikt voor het creëren van een Bobber. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kawasaki vulcan, de al te betekende harley davidson sportster, maar ook aan Honda Shadow. Kortom: mogelijkheden genoeg om mee te beginnen!

Belangrijkste kenmerken van een bobber

Maar wat maakt een bobber nu een bobber en geen chopper? Dat is een belangrijke vraag. Allereerst is het belangrijk dat de chopper verbouwd is. Daarnaast moeten de karakteristieke kenmerken van de bobber zichtbaar zijn.

Hierbij denken wij natuurlijk direct aan het korte achterspatbord dat heel strak over het achterwiel loop.. Dit geeft de bobber direct een geheel sportieve uitstraling en bijna het gevoel dat de bestuurder zweeft op zijn of haar zitting. Ook het zitje ziet er vaak wat specialer uit dan bij een traditionele chopper. Een solo zitje heeft doorgaans twee veren voor meer comfort en een scharnier gemonteerd aan het frame. Hierdoor ontstaat de ‘zwevende’ look van de bestuurder.

Naast het kenmerkende zadel en het bijzondere achterspatbord zijn ook de wielen zeer kenmerkend voor de bobber. Hierbij wordt er vaak gekozen voor solide ‘balloon’ wielen met een kleine inch. Hierdoor ziet de motorfiets er nog stoerder en bovenal specialer uit. Wanneer je dit ook nog eens combineert met een geweldige bobber tank op het frame en zadeltassen motor, heb je direct de meest stoere look voor jouw motor te pakken.

Verschillen tussen een bobber en een chopper

Voor veel mensen is het nog steeds niet duidelijk wat nu precies het verschil tussen een bobber en een chopper is. Een bobber is een verbouwde chopper. Dat is duidelijk, maar wanneer spreek je nu van een gerenoveerde chopper of een geweldige bobber?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de karakteristieke kenmerken van een bobber heel anders zijn dan die van de chopper. Dat betekent dat er dus echt wel een grote renovatie aan te pas moet komen om deze op de juiste manier te verbouwen. Het is niet enkel een kwestie van de gashendels of de lichten vervangen. De lengte en de hoek van de voorvork moet geheel aangepast worden. Daarnaast zijn bobbers veel minimalistischer. Technisch kunnen ze dus minder, maar qua uiterlijk zijn ze een stuk robuuster en stoerder. Ook hebben choppers over het algemeen grotere voorwielen dan bobbers. Het uiterlijk is dus een verschil van dag en nacht.