Begin met puzzelen
gameswonen

Even lekker ontspannen? Begin met puzzelen!

1.29Kviews

Van een legpuzzeltje doen tot een kruiswoordpuzzel invullen. Puzzelen is een manier van ontspannen. Iets wat in de mensheid zit verwikkeld. Toch rust er nog steeds een stigma op. Zo zijn er nog genoeg mannen die geloven dat puzzelen saai is of enkel voor ouderen is weggelegd. Niets is echter minder waar. Puzzels 100 stukjes kopen is voor werkelijk iedereen. En weer helemaal van deze tijd. Steeds meer jongeren leggen een stukje. De ultieme manier van ontspannen. Voor iedereen.

Voordelen van puzzelen

Maar waarom kiezen steeds meer mensen ervoor om te puzzelen? Dit heeft verschillende oorzaken. Bovendien blijkt uit onderzoeken dat mensen die regelmatig puzzelen ook nog eens over een betere gezondheid beschikken. Zo vertelt Amerikaans onderzoek dat volwassenen die vanaf hun 40e levensjaar actief puzzelen minder kans hebben op het ontwikkelen van Alzheimer en zich algeheel gezonder voelen. Puzzelen heeft echter nog meer voordelen. Wij hebben de 4 belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

  1. Bij het leggen van puzzels gebruik je beide hersenhelften. Hierbij maakt het niet uit of je een puzzel 1000 stukjes dieren legt of jan van haasteren het park 3000 stukjes Bij iedere puzzel zet je je hersenen aan het werk. Dit terwijl je bij andere zaken in het alledaagse leven vrijwel nooit beide hersenhelften gebruikt. Dit heeft echter een zeer positief effect op het brein. Zo verhoogt de productiviteit, wordt men creatiever en zal het geheugen verbeteren.
  2. Door te puzzelen ontwikkel je probleemoplossende vaardigheden. Bij sommige creatieve bedrijven wordt het puzzelen daarom al standaard toegepast om de productiviteit te verhogen. Door te puzzelen ontdek je plotseling oplossingen voor problemen die eerst te moeilijk leken. Een bijzonder copingsmechanisme die op verschillende terreinen kan worden toegepast.
  3. Ken je dat gevoel dat je na het leggen van een puzzel helemaal gelukkig bent? Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is nu zelfs wetenschappelijk bewezen dat men gelukkig wordt van puzzelen. Dit komt doordat de hersenen het stofje dopamine aanmaken bij het plaatsen van stukjes. Dit speelt een grote rol in het beloningssysteem van het lichaam. Wanneer iets goed wordt gedaan, wordt de dopamine verhoogd. Hierdoor smaken successen naar meer en doe je nog meer je best om succes te behalen. Naast geluksgevoelens speelt dopamine ook een belangrijke rol in het creëren van meer zelfvertrouwen, bewustzijn, hoger concentratievermogen en algeheel gevoel van welzijn.
  4. Puzzelen leidt af van de dagelijkse ruis die je te verwerken krijgt. Zit je hoofd overvol na een dag werken? Blijf je piekeren? Ga dan eens aan de slag met een grote puzzel. Hierdoor kan je je slechts nog maar op één ding focussen, zodat je uiteindelijk beter en sneller leert te ontspannen. Ook een prima oefening voor het slapengaan dus.

Voordelen van puzzelen

Puzzels kopen

De vraag naar puzzels blijft onveranderd hoog. Onder iedere leeftijdscategorie. Van jongeren tot senioren. Puzzelen is voor iedereen. Bijkomend voordeel is dan ook dat het aanbod steeds groter lijkt te worden. Ravensburger puzzel 3000 stukjes kopen? Dan kun je zowel online als in de fysieke winkel terecht.