Zo ontstop je een gootsteen binnen no-time
Algemeenwonen

Zo ontstop je een gootsteen binnen no-time

1.21Kviews

Het fixen van een verstopte gootsteen zal niet je favoriete klus zijn. Toch zal het een keer voorkomen en zul je de gootsteen zo snel mogelijk moeten herstellen. Hoe doe je dat precies en welke technieken zijn het meest effectief? Om je te helpen met dit vervelende klusje vind je hieronder een stappenplan voor het oplossen van een verstopte gootsteen

Hoe ontstaat een verstopte gootsteen?

De meeste verstopte gootstenen worden veroorzaakt door eetresten of ander restafval. Deze etensresten komen in de goot terecht tijdens het afwassen of bij het wassen van groenten. Als het restafval in de goot belandt kunnen ze gaan ophopen in de afvoer en zo een blokkade veroorzaken. Een verstopte gootsteen gebeurt dus niet ineens, maar ontstaat door wekenlange resten ophoping. 

Restafval is niet de enige oorzaak van een verstopte gootsteen. Zo kunnen overtollige zeepresten ook de mogelijke dader zijn. Deze resten hopen zich net zoals etensresten op en blokkeren de afvoer. Verder is het ook mogelijk dat er andere objecten in de afvoer terecht zijn gekomen. Solide voorwerpen kunnen vast komen te zitten in de gootsteen.

Welke methode is het beste voor ontstoppen?

Er zijn eigenlijk drie manieren om je gootsteen te ontstoppen. Twee hiervan kun je uitvoeren met huishoudelijke producten, dus laten we deze als eerste bespreken. Ten eerste kun je met baking soda (natriumbicarbonaat) en azijn aan de slag gaan. Je begint door eerst wat baking soda over de gootsteen te verspreiden. Vervolgens voeg je hier wat azijn aan toe. Zet nu de kraan aan en spoel het reageermiddel door de gootsteen. Een andere techniek is om koffiedrab te gebruiken voor het ontstoppen van je gootsteen. De restanten van een gezette kop koffie zou je door de gootsteen kunnen spoelen, wat de afvoer schoon zou kunnen schuren. 

Mochten deze huishoudelijke trucjes niet werken, dan zou je in de slag kunnen gaan met gootsteenontstopper. De meeste ontstoppers zijn volledig biologisch afbreekbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken over schadelijke chemicaliën. Je begint met het aanzetten van de kraan: laat lauwwarm water door de gootsteen lopen. Vervolgens giet je de aangegeven hoeveelheid van de ontstopper in de gootsteen. Daarna laat je opnieuw lauwwarm water door de goot spoelen en wacht tenslotte 8 uur voordat je de kraan opnieuw gebruikt. In die tijd zal de ontstopper zijn werk doen. 

Een verstopte gootsteen voorkomen

Als je in het vervolg een verstopte gootsteen wil voorkomen, dan zijn er een aantal acties die je kunt uitvoeren. Allereerst is de aanschaf van een filter een goed idee. De filter plaats je in de gootsteen en zal grote etensresten opvangen. Zo zullen de resten niet in de afvoer terecht komen. Ook zul je af en toe de gootsteen moeten doorspoelen om restjes af te voeren en de leiding weer vrij te maken. Dit kun je doen door het hete water aan te zetten. Een aantal keer per jaar kun je ook met een hogedrukspuit de gootsteen vrijmaken van restafval en andere mogelijke blokkades.