Alles wat je moet weten over smokings
mannenMode

Alles wat je moet weten over smokings

1.71Kviews

Voor formele gelegenheden zoals bedrijfsborrels is een smoking het meest geschikt voor de dresscode. Een smoking houdt in dat je een net kostuum draagt die bestaat uit meerdere delen. Een van de onderdelen van een smoking is een single-breasted jasje met revers. Hierbij kun je het beste een bijpassende broek of pantalon dragen met formele schoenen. Gympen staan bijvoorbeeld niet chique bij een net pak. Bij het single-breasted jasje draag je een overhemd of blouse in een lichte kleur, zoals wit, roze of grijs. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat je een overhemd en smoking kiest die je goed passen en die lekker zit, dit komt je uitstraling ten goede en zorgt er bovendien ook nog eens voor dat je je comfortabel in je pak voelt.

Wanneer kun je een smoking dragen?

Zoals in de inleiding geschreven, kun je een smoking het beste naar formele gelegenheden dragen. Denk hierbij aan diploma-uitreikingen, bedrijfsborrels, formele werkmeetings en netwerkevents. Daarom is het nooit een slecht idee om ten minste één smoking met bijpassende blouse in je kast te hebben hangen. Behalve dat een smoking geschikt is voor formele gelegenheden, kun je hem ook prima dragen naar feestelijke gelegenheden die een dresscode hebben die bij een smoking past. Bijvoorbeeld: black tie, avondkleding, cravate noire en dinner jacket. Een smoking bestaat ten minste uit één formeel ogend jasje met bijpassend overhemd, schoenen en pantalon. Daarnaast kun je bij een smoking een zwarte strik met pochet dragen en eventueel een cumberband. Ben je op zoek naar een overhemd voor bij je smoking? Kies dan niet een simpele blouse, maar kies voor een overhemd dat speciaal voor smokings gemaakt is.

Bijpassende blouse voor bij een smoking

De reden dat je een speciaal smokingoverhemd bij een smoking moet hebben is omdat deze is aangepast om netjes onder een smoking te zitten. Draag daarom niet een standaardoverhemd, want dit komt je smokinglook meestal niet ten goede. Kies voor een smokingoverhemd als je zeker wilt weten dat je een blouse wilt aanschaffen die bij je smoking past en goed zit. Meestal zijn deze overhemden wit van kleur en is de pasvorm aangepast, zodat de kraag en de mouwen beter uitkomen. Er zijn verschillende soorten smokingoverhemden waaruit je kunt kiezen: de platte kraag, vadermoordenaar kraag of kentkraag. Welke van deze drie kragen je kiest hangt af van het pak die je hebt en je persoonlijke smaak. Verder heeft een smokingoverhemd manchetknopen en een blinde sluiting. De traditionele en meest nette afwerking is een geplisseerde voorkant. Dit smokingoverhemd is dusdanig afgewerkt dat het hoort volgens de etiquette.

Smokingdetails 

Bij een smoking heb je verschillende details, zoals manchetknopen, een zwarte strik, een wit pochet en een cumberband. Bij een smokingoverhemd zitten standaard manchetknopen. Deze knopen maken van een overhemd een echt smokingoverhemd. Je kunt deze knopen ook aanpassen, zodat het overhemd beter bij je persoonlijke smaak past. Dit geldt ook voor de strik bij een smoking, die er in verschillende groottes en glanzen is. De pochet en cumberband kun je ook aan je eigen smaak aanpassen. Kortom, je kunt zelf je ideale smoking samenstellen!