vuurwerk
entertainmentmannen

Vuurwerk kopen: dit is wat je moet weten

653views

Voor velen is het kopen van vuurwerk jaarlijks weer een opwindende en spectaculaire activiteit, vooral tijdens feestdagen eind van het jaar. Het is echter van groot belang om verantwoordelijkheid te nemen en op de hoogte te zijn van de regels en richtlijnen als het gaat om het kopen van vuurwerk. In de tekst hieronder kom je alles te weten over het kopen van vuurwerk.

Zoek erkende verkooppunten

Koop vuurwerk uitsluitend bij erkende verkooppunten die voldoen aan de wettelijke eisen en die de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk waarborgen. Koop geen vuurwerk op straat of via illegale kanalen. Je kunt in Nederland categorie 1 vuurwerk kopen bij diverse erkende verkooppunten.

Weet wat de regels en voorschriften zijn

Elke gemeente hanteert bepaalde regels en voorschriften met betrekking tot het kopen van vuurwerk. Wees op de hoogte van deze lokale regelgeving zodat je onnodige problemen kunt voorkomen. Ga na wat de specifieke tijden zijn waarop je vuurwerk mag aansteken en check wat de geldende beperkingen zijn in bepaalde regio’s.

Let op de keurmerken

Kies altijd voor het kopen van kwalitatief goed vuurwerk. Door voor kwaliteit en betrouwbaarheid te kiezen garandeer je extra veiligheid. Let vooral op keurmerken zoals het CE-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het vuurwerk voldoet aan Europese veiligheidsnormen. 

Volg instructies goed op

Het doornemen en opvolgen van de juiste gebruiksaanwijzing van het vuurwerk voordat je het afsteekt is belangrijk, zeker als je vuurwerk online koopt. Voor elke vuurwerksoort kunnen namelijk specifieke instructies gelden, vooral als het gaat om zaken als de veilige afstand, ontstekingsmechanismen en veiligheidsmaatregelen. Door de instructies nauwkeurig op te volgen kun je ongelukken voorkomen.

Vuurwerk veilig bewaren

Na het kopen van vuurwerk is het essentieel om alles veilig te bewaren. Berg het vuurwerk op een koele, droge en afgesloten plaats op, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Voorkom dat het vuurwerk dichtbij open vuur en ontstekingsbronnen komt. Is het vuurwerk afgestoken, dan dien je het vuurwerkafval op te ruimen en weg te gooien volgens de instructies die de gemeente geeft.

Vuurwerk kan een adembenemend element zijn tijdens feestelijke momenten, maar vergeet niet dat de veiligheid altijd voorop moet staan. Koop daarom vuurwerk bij erkende verkooppunten, wees op de hoogte van de geldende regels, kies voor kwaliteit, neem de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en berg het vuurwerk veilig op zodat je op een verantwoorde wijze kunt genieten van vuurwerk.