Buiten schilderen waar moet je rekening mee houden
mannenwonen

Buiten schilderen: waar moet je rekening mee houden?

548views

Is het hoog tijd om het schilderwerk buiten weer eens aan te pakken? Dan roept dit misschien ook vragen op. Misschien is dit de allereerste keer dat je de buitenboel aanpakt of is dit al zo lang geleden, dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar je rekening mee moet houden. Misschien is dit de voorgaande keren zelfs door een professioneel schildersbedrijf gedaan. Echter, in principe hoeft niets je in de weg te staan om dit zelf te doen. Schilderen kan je echt leren. Natuurlijk zal het resultaat nooit zo zijn als die van een professionele schilder, maar met de juiste materialen en handige tips kom je wel al heel ver.

Tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Maar waar let je op? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Schaf kwaliteitsverf aan

Besparen op verf is nooit een goed idee. Zeker niet wanneer je buiten gaat schilderen. De verf moet tegen weer en wind bestand zijn en je wil hier liever wel langer mee doen dan slechts één tot twee jaar. Kies daarom altijd voor kwaliteitsverf en bespaar eventueel op andere materialen zoals afplaktape en zeil.

Er zijn verschillende kwaliteitsmerken. Sigma verf wordt echter verreweg het meest gebruikt door zowel particulieren als professionele schilders. Kies je voor Sigma, dan weet je zeker dat je enkel de beste kwaliteit kunt verwachten. Kenmerkend voor dit merk zijn tevens de duidelijke instructies. Zo weet je precies wat wel niet kan en hoe je het beste te werk kunt gaan.

De juiste temperatuur

Als het buitenwerk aan onderhoud toe is, is het tijd om vroegtijdig met een plan te komen. Niet elk seizoen is namelijk even geschikt om in te schilderen. Veel verfsoorten kunnen slechts bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden gebruikt worden. Hoogzomer schilderen of juist midden in de winter wordt dan ook afgeraden.

Dit verschilt echter wel per verfsoort. Zo kenmerkt sigma facade topcoat matt zich juist door het feit dat deze het hele jaar door gebruikt kan worden. De verf is al te gebruiken vanaf 2 graden Celsius en bij een luchtvochtigheid van 90%. Dit biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden. Handig wanneer het buitenwerk echt onder handen genomen moet worden, maar het weer eigenlijk nog nét niet meewerkt.

In de meeste gevallen wordt het buitenwerk in de maanden april tot en met oktober onder handen genomen. Dit verschilt echter per jaar. Soms willen de temperaturen namelijk nog sterk onder of juist boven het gemiddelde liggen, waardoor schilderen nog altijd een minder goede beslissing is.

Houd ook rekening met de luchtvochtigheid

Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid is van belang zodra je buiten gaat schilderen. Als het buiten erg vochtig is, kan dit van grote invloed zijn op het uiteindelijke resultaat. Meestal wordt afgeraden om bij een luchtvochtigheid boven de 85% te schilderen. Hoewel dit zoals bij het bovenstaande voorbeeld van Sigma verf wel afhangt van de verf die je gebruikt. De luchtvochtigheid check je eenvoudig via een weerapp.