Heb jij een vraag over mangohout? Wellicht lees je hier het antwoord
wonen

Heb jij een vraag over mangohout? Wellicht lees je hier het antwoord

321views

Mangohout is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de woonwinkels. Met zijn unieke uitstraling, duurzame karakter en aantrekkelijke prijskaartje, is het een geliefde houtsoort geworden. Echter is er over mangohout nog niet zoveel informatie te vinden als over zijn eeuwenoude broertje, eikenhout. In dit artikel duiken we daarom dieper in de wereld van mangohout en geven we antwoord op de meest prangende vragen.

Of je nu alleen nieuwsgierig bent naar dit populaire materiaal of juist wilt weten hoe je jouw splinternieuwe meubel het langst mooi houdt, grote kans dat je hieronder het antwoord vindt waar je naar op zoek bent.

Waaraan herken je mangohout?

Spot je een houten meubel met rijke nerftekeningen, zichtbare knoesten en verschillende warme tinten? Dan gaat het waarschijnlijk om een mangohouten meubel. Daarnaast heeft mangohout over het algemeen een robuust voorkomen en zie je vaak de zaagsneden nog zitten. Naast de naturel meubels, verschijnt mangohout ook in zwart gebeitste varianten, zoals een zwarte buffetkast. Ondanks de donkere kleur, behoudt het meubel zijn karakteristieke uiterlijk en zul je het dus nog steeds herkennen als mangohout.

Kan mangohout gaan werken en hoe voorkom je het?

Hout is een natuurproduct, dus ja, het gaat werken onder invloed van externe factoren. De luchtvochtigheid en temperatuur in huis spelen hierbij de grootste rol. Het is daarom raadzaam om een hygrometer in huis te halen die de luchtvochtigheid meet. Als de waarde tussen de 40% en 60% ligt, zit je goed. Valt het daarbuiten dan kun je dat oplossen door goede ventilatie of een luchtbevochtiger. Daarnaast is het aan te raden een zo constant mogelijke temperatuur in huis te hanteren en meubels bijvoorbeeld niet in direct zonlicht te zetten. Door deze simpele tips toe te passen, zal de kans op scheuren en kromtrekken aanzienlijk verkleinen.

Hoe onderhoud ik mangohout het makkelijkst?

Mits je het meubel met liefde behandelt, kan een meubel van mangohout jaren meegaan. Mangohout is een hardhoutsoort en dus erg sterk. Daarnaast wordt het hout, voordat het jouw huis bereikt, behandeld met beits en bijenwas, waardoor het tevens beschermd is tegen vocht en vuil. Natuurlijk adviseren we wel om, wanneer er onverhoopt drinken over het meubel valt, dit direct te verwijderen met een licht vochtige of droge doek. Wanneer je dit niet doet, bestaat er een kans dat er kringen zichtbaar blijven. Doe je enorm je best, maar zijn er toch wat gebruikssporen op het meubel te zien, dan is dit gelukkig makkelijk op te lossen door een nieuwe laag beits of bijenwas.

Kan ik een meubel van mangohout in de tuin neerzetten?

Als het even kan liever niet. Wij geven dan eerder de voorkeur aan houtsoorten als douglas of steigerhout. Mocht je per se mangohouten meubels in je tuin willen, zoals een dressoir van mangohout in het zwart, dan raden we aan om het hout licht op te schuren en te voorzien van een laag waterafstotende nanocoating.