Parkinson
Gezondheidhealth

Alles over het verloop van de ziekte van Parkinson

399views

Je hebt de ziekte van Parkinson, of je hebt het vermoeden dat je de ziekte van Parkinson hebt. Je maakt je dan natuurlijk zorgen en je vraagt je af wat het verloop van de ziekte van Parkinson is. Wat kun je ervan verwachten? Wat zijn de symptomen? Gaat de ziekte van Parkinson samen met dementie? En kun je thuis blijven wonen of moet je naar een verzorgingstehuis? Hoe snel gaat de ziekte van Parkinson precies? Dit is wat je moet weten over Parkinson.

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte

De ziekte van Parkinson kan gezien worden als een progressieve ziekte. Het is een hele langzame sluipende ziekte en wordt steeds erger. Beginnende symptomen hoeven niet gelijk Parkinson te zijn en daarom is het heel moeilijk om vroeg de ziekte te herkennen. De diagnose Parkinson wordt vaak pas jaren na de eerste symptomen vastgesteld. Dit zegt iets over de snelheid van de ziekte. Na een tijdje krijg je steeds meer symptomen en treden steeds heftiger op. De impact wordt steeds groter in het dagelijks leven. 

Hoe snel is het verloop van Parkinson?

Hoe snel deze ziekte verergert, is niet makkelijk te zeggen. Bij ieder mens is het weer anders. Normaal gesproken is de ziekte van Parkinson een langzaam proces van jaren. Alhoewel het voor je gevoel snel kan zijn. Weet wel dat behandeling met medicijnen en andere behandelingen veel verschil maakt. Zodoende beheers je zo lang mogelijk de symptomen. Op de website van Verder Met Parkinson lees je uitgebreid over de symptomen en het ziekteverloop van Parkinson. Er worden waardevolle tips gegeven voor zowel patiënten als mensen in de omgeving.

Krijg je ook dementie bij Parkinson?

Heb je de ziekte van Parkinson, dan betekent het niet dat je ook dementie krijgt. Echter is dit bij veel mensen wel zo. Ook dementie bij Parkinson begint heel langzaam. Zo krijg je bijvoorbeeld moeite met waarnemen, taal, concentratie, herinneren en denken. Let ook op hallucinaties: dit kan een vroege aankondiging zijn bij de ziekte Parkinson en dementie. In het verloop van de jaren wordt ook dementie bij Parkinson erger.

Parkinson heeft veel gevolgen voor het dagelijks leven

Parkinson begint dus langzaam en heeft na het verloop van de jaren een steeds grotere impact op je leven. Dankzij thuiszorg, therapie en medicatie kun je normaal gesproken gewoon thuis blijven wonen. Echter kan dit in een later stadium wel veranderen en zul je naar een verzorgingstehuis moeten. Is de ziekte te ver gevorderd, dan is het aan te raden om naar een verpleeghuis te gaan. Dit kan zijn omdat je balans verstoord is en dat je vaak valt. Of dat de dementie te erg wordt. Er kan 24-uurs zorg worden ingezet om een opname in een verzorgingstehuis te voorkomen.