3 tips om je gebit langer mooi te houden
Gezondheid

3 tips om je gebit langer mooi te houden

338views

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met gebitsproblemen. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Maar uiteindelijk zullen we hier allemaal een keer in meer of mindere mate voor komen te staan. Een goede mondverzorging is van essentieel belang voor de algehele gezondheid. Bovendien draagt het bij aan meer zelfvertrouwen. Maar hoe zorg je ervoor dat je gebit langer mooi blijft en problemen zoveel mogelijk vermeden kunnen worden? In dit artikel geven we drie tips om jouw gebit mooi en gezond te houden. 

1. Kies voor een fijne tandarts 

Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders te weinig naar de tandarts gaat. De meeste mensen wachten tot ze problemen ervaren en gaan niet trouw naar de halfjaarlijkse controle. Besef echter goed dat tandartsbezoeken noodzakelijk zijn om problemen vroegtijdig op te merken. Als je wacht tot er pijnklachten ontstaan, ben je vaak al te laat en is de behandeling veel heftiger en meestal ook duurder. 

Kies daarom voor een tandarts waar jij je prettig bij voelt. Eentje waarbij je zonder problemen de controles laat uitvoeren. Ben je erg angstig en vermijd je daarom liever de tandarts? Overweeg dan eens een angsttandarts. Goed voorbeeld is CDC Tandzorg. Zij hebben zich gespecialiseerd in mensen met extreme angsten voor de tandarts. Ze bieden verschillende behandelingen aan die het voor deze mensen makkelijker maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om grote behandelingen onder volledige narcose uit te laten voeren. Ook weten ze precies hoe ze met angstige mensen om moeten gaan om zo een betere ervaring te bieden en hopelijk zelfs wat van die angst weg te nemen. 

Een goede tandarts is goud waard en legt de basis voor een mooi, sterk en bovenal gezond gebit. 

2. Zet een timer tijdens het poetsen 

De meeste mensen weten wel dat aanbevolen wordt om minimaal twee minuten intensief te poetsen. Het overgrote deel van de mensen komt hier echter niet aan. Niet uit onwil, maar simpelweg omdat we niet goed weten hoe lang we aan het poetsen zijn. Meestal wordt dit even vluchtig gedaan en komen we bij lange na niet aan de twee minuten. Daarom is het belangrijk om echt pas op de plaats te nemen, een timer te zetten en de volle twee minuten aandachtig aan je gebit te werken. Sommige elektrische tandenborstels zijn zelf al uitgerust met een signaal dat afgaat na twee minuten. 

3. Koop regelmatig een nieuwe borstel

Een nieuwe tandenborstel kopen is iets wat vaak vergeten wordt. Gemiddeld gaat een borstel slechts drie maanden mee. Vergeet je dit vaak? Zorg er dan voor dat je een herinnering in je agenda zet of een timer laat afgaan op je telefoon. Soms is het ook nodig om de borstel eerder te vervangen. Dit kun je eenvoudig zien door de borstel te bekijken. Staan de haartjes al wat verder uit elkaar of laten ze los? Dan is het noodzakelijk om de borstel zo snel mogelijk te vervangen.