Auto importeren uit Duitsland? Hier moet je aan denken!
Auto

Auto importeren uit Duitsland? Hier moet je aan denken!

276views

Duitsland staat vooral bekend om hun prachtige auto’s. Het is een groot land waar veel grote automerken zich hebben gevestigd. Geen wonder dat echte autoliefhebbers vaak met enige jaloezie naar het aanbod in dit land kijken. Soms maken ze zelfs de keuze om een auto te importeren. Maar wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken? 

Een auto importeren uit Duitsland particulier kan veel voordelen opleveren. Niet alleen omdat het aanbod groter is, maar ook omdat het soms voordeliger is. Helaas kleven hier ook nadelen aan. Denk alleen maar aan de grootte van het land. Net over de grens een auto halen is in de meeste gevallen geen probleem. Maar wat als je een auto in de uithoek van Duitsland hebt gevonden? Dan is dit best een eind rijden. 

Heb jij de knoop doorgehakt en ben je je ogen en oren goed aan het openhouden om zo de perfecte auto in Duitsland te vinden? Maar kan je hierbij wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende aandachtspunten. 

Het vinden van de juiste auto 

Dit begint natuurlijk allemaal bij het vinden van de juiste auto. Online kom je al een heel eind. Wel is het belangrijk om het aanbod een beetje te filteren. Vooral op het gebied waar de auto vandaan komt. Je wil liever niet dat je echt door heel Duitsland moet gaan om de auto op te halen. Dat kan praktisch gezien de nodige problemen opleveren. Op basis van een aantal postcodes vlak over de grens, kun je het aanbod verkleinen en zo enkel de auto’s zien die echt binnen bereik zijn. 

Houd er rekening mee dat het in Duitsland niet standaard is om de kilometerstand te vermelden. De enige aanknopingspunten over de staat van de auto zijn dus het onderhoudsboekje en keuringsrapporten. Het is daarom belangrijk om deze zorgvuldig te controleren en navraag te doen. 

Wat doe je nadat de auto gekocht is? 

Je hebt de auto van je dromen gevonden en de verkoop is rond. Maar wat nu? Zelf auto importeren uit Duitsland betekent ook dat je rekening moet houden met de wetgeving. Je moet dus ook zelf de papieren rond krijgen. Het is als Nederlandse burger namelijk niet toegestaan om in een auto met een buitenlands kenteken rond te rijden. De boetes zijn niet mals als je dit toch doet. Daarom is het niet mogelijk om de auto zelf naar Nederland te rijden. Dit moet je laten regelen door een transportbedrijf of zelf doen door de auto met een trailer te vervoeren. 

Vervolgens ben je verplicht om een Nederlands kenteken aan te vragen voor het voertuig. Hierbij wordt ook om de nodige papieren gevraagd. Hierbij is het vooral belangrijk dat je een Europees Certificaat van Overeenstemming kunt aantonen. Dit bewijst dat het voertuig voldoet aan de eisen die aan Europese auto’s worden gesteld. De RDW zal het voertuig vervolgens uitvoerig controleren alvorens een Nederlands kenteken kan worden uitgereikt. Pas nadat dit allemaal in orde is, kun je de weg op met je nieuwe auto.