Welke materialen kan je wel en niet recyclen
wonen

Welke materialen kan je wel en niet recyclen?

487views

Het is een steeds groter punt van aandacht: alles willen recyclen. We merken dat er bepaalde grondstoffen steeds meer op gaan en willen daarom kosten wat het kost zoveel mogelijk recyclen om er voor te zorgen dat er altijd genoeg zal blijven. Maar wist je dat je niet altijd alles zomaar kan recyclen? Hieronder zullen we je vertellen welke materialen je wel en niet kan recyclen.

Wat kan je wel recyclen

Er zijn gelukkig veel dingen die je wel kunt recyclen. Zo heb je de standaard bakken die ook bij jou thuis staan, namelijk een blauwe bak voor papier en karton, een bak waar al het plastic in mag en een groene bak voor het groente, huis en tuinafval. Daarnaast kun je ook nog glas recyclen door die bij een speciale glasbak in te leveren. Metalen blikjes en plastic flesjes kunnen ook bij de supermarkt worden ingewisseld voor statiegeld. Je kunt ook nog metalen inleveren, dit zal bij een speciaal inleverpunt moeten zoals de Jansen Recycling groep.

Wat kan je niet recyclen

Maar er zijn ook heel veel dingen die je niet kan recyclen, maar die de meeste mensen toch altijd in de recyclebak gooien. Zo heb je bijvoorbeeld wegwerp-plastic, denk hierbij aan rietjes, deze kunnen niet gerecycled worden. Ook papier die vies is geworden door eten kan niet worden gerecycled, denk bijvoorbeeld aan pizza dozen. Ook dingen zoals zakken chips zijn lastig te recyclen omdat ze bestaan uit verschillende materialen. Als het glas kapot is gegaan op een of andere manier, dan mag je het ook niet meer recyclen. Let bij dingen die je wel mag recyclen wel goed op wat precies je kan recyclen en wat niet, zo heb je vaak frietsaus flessen waarbij je het jasje en de dop er af moet halen om het bij het plastic te mogen recyclen.

We vinden het steeds belangrijker om zoveel mogelijk materialen weer te recyclen, maar wat kan je nou wel en niet recyclen? Je kunt eenvoudig papier en karton, plastic en groente, huis en tuinafval recyclen door middel van de vuilnisbakken die je hebt. Ook statiegeld dingen zoals flesjes en blikjes kun je inleveren bij de supermarkt. Glas kan ook worden gerecycled in een glasbak. Metalen kunnen ook ingeleverd worden bij een speciaal punt. Je kunt geen wegwerp-plastic, vies papier van eten of kapot glas recyclen, let ook op bij verpakkingen wat je precies wel en niet kan recyclen zoals een frietsausfles.