Misschien sta je voor de spiegel en probeer je jezelf motiverend toe te spreken. Je wilt geen ongezonde troep meer eten, je wilt minstens drie keer per week sporten en binnen een jaar wil je een sixpack zien wanneer je in de spiegel kijkt. En toch zijn tv en internet een paar dagen later alweer je voornaamste tijdverdrijf en wil het met dat sporten niet echt vlotten. Wat doe je als je een terugval hebt en hoe voorkom je die in het vervolg?
Motivatie en zelfvertrouwen
Wil je graag wat aan je lichaam veranderen omdat je vrouw vindt dat je wel met wat pondjes minder kan, of wil je echt zélf veranderen? Als de motivatie vanuit jezelf komt, zal het makkelijker zijn om jezelf gedurende een langere periode te motiveren. Werk daarnaast aan je zelfvertrouwen, wanneer dit nodig is. Als jij continu het gevoel hebt dat je je nieuwe regime nooit vol kunt houden, dat je je doel nooit zult bereiken en dat een terugval meteen het einde van het afvalproces betekent, wordt het erg lastig om je doel te bereiken. In plaats van je teveel te focussen op je doel, bijvoorbeeld 20 kilo afvallen, is het beter om je te concentreren op kleine overwinningen. Het is bijvoorbeeld een overwinning als je een dag enkel gezond gegeten hebt of wanneer je een flinke work-out bij de sportschool erop hebt zitten.
Anticipeer op verleidingen
Je weet dat die ene collega binnenkort afscheid neemt en gaat trakteren. Je weet dat je broer binnenkort beschuit met muisjes aanbiedt en dat je vrijdagavond boodschappen moet doen, waarbij je langs het bierschap komt. In plaats van je maar over te geven aan iedere situatie, moet je van tevoren bedenken wanneer je je verleid voelt om ongezond te eten en hoe je dat vervolgens voorkomt. Zo kan het helpen een paar goede vrienden te vertellen over je dieet, waardoor zij jou kunnen helpen. Ook kun je je van tevoren ten doel stellen dat je wel een beschuitje mee-eet, maar vervolgens overgaat op gezond voedsel.
Wees niet te streng voor jezelf
Het is echt geen ramp als je zo nu en dan een biertje drinkt of stiekem wat chocola eet. Doe het echter met mate. Kies bijvoorbeeld een dag in de week waarop je iets ongezonds mag eten of drinken: een zogenaamde cheatday of
een cheatmeal. Hierdoor zul je je dieet langer volhouden. Wanneer je te streng voor jezelf bent, is een terugval moeilijker te overkomen. Je vergeeft jezelf sneller iets ongezonds, wanneer je accepteert dat af en toe iets ongezonds niet erg is.