Alles wat je moet weten over dashcams
Automannen

Alles wat je moet weten over dashcams

2.11Kviews

Dashcams, iedereen heeft er weleens over gehoord, alleen welke voordelen bieden ze nou echt? En wat zijn de verschillen? Wist je dat er verschillende modellen van dashcams bestaan? Of je nou een bepaald type dashcam zoekt of een dashcam voor een bepaald model auto. Er is keuze zat voor iedereen. In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie met betrekking tot dashcams op een rij.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dashcam?

Een dashcam is een camera met een brede beeldhoek. Je kan deze dashcam monteren op je dashboard of op je voorruit. Een andere optie is om een dashcam in je binnenspiegel te installeren of inwendig te laten inbouwen binnen je auto. Dashcams leggen verkeerssituaties vast. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een bewegingssensor. Deze wordt geactiveerd bij onverwachte bewegingen, zoals een ongeval. De meeste dashcams die tegenwoordig verkocht worden hebben de mogelijkheid voor wifi, zodat de informatie gelijk opgeslagen kan worden als back up op een Cloud bijvoorbeeld. Hierdoor kan je altijd de beelden achteraf bekijken. Elke dashcam die tegenwoordig verkocht wordt biedt verschillende opname opties en verschillende functies. Hierdoor is er voor iedereen een keuze die past in hun persoonlijke situatie.

De grootste verschillen binnen dashcams zit hem in de volgende opties:

  • De lenshoek, deze wisselt per model.
  • Parkmode
  • De beschikking over interne Wifi
  • De beschikking over een microfoon
  • Een externe dashcam of een die volledig ingebouwd kan worden in bijvoorbeeld de binnenspiegel
  • De videokwaliteit waarin wordt opgenomen, hoe korrelig of scherp zijn de opnames? Oftewel hoe goed is de videocamera van de dashcam?
  • Welke software wordt gebruikt bij de dashcam en hoe handig is deze in gebruik?
  • Directe beschikking over de opnames of naderhand, wordt er opgenomen op een geheugenkaartje bijvoorbeeld?
  • Per automerk heb je dashcams die specifiek in deze modellen passen
  • Alleen een camera aan de voorkant, of ook aan de achterkant?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dashcam?

Oftewel er zijn keuzes te over. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een dashcam die ingebouwd kan worden. Dit kan door een professioneel bedrijf worden gedaan of je kan dit zelf doen als je handig bent. Vele mensen vinden tegenwoordig zeker de videokwaliteit belangrijk. Je hebt de optie om te kiezen voor bijvoorbeeld full HD, hierdoor weet je zeker dat je de beelden achteraf haarscherp kan terug zien. De bewegingssensor is zeker van belang en moet niet vergeten worden. Deze dient direct te reageren op bewegingen, zodat je niet onverwachts die onverwachte actie mist van een andere weggebruiker binnen je opnames. Je kan natuurlijk niet van te voren voorspellen wanneer zo’n actie voor een botsing zorgt en dan wil je toch graag extra bewijs bij de hand hebben voor je verzekering. Vele dashcams van een hoge kwaliteit bieden tegenwoordig live streams, parkmode, GPS, wifi, een quad HD camera en een G sensor. Bij aanschaf van een van dit soort dashcams kan je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Allemaal hebben ze de hoognodige opties om zeker te weten dat je geen onverwachte verkeerssituatie mist.