Lege cartridges
mannenzakelijk

Lege cartridges: inleveren of weggooien?

1.54Kviews

Cartridges behoren tot de meest gebruikte onderdelen van een inkjetprinter. Deze worden ook wel inktpatronen genoemd en hebben uiteraard niet het eeuwige leven. Bij veelvuldig printen kunnen de cartridges zelfs binnen een maand op zijn. Dat betekent niet alleen dat je snel toe bent aan nieuwe cartridges, maar ook dat je voor een keuze staat wanneer je de oude in je handen houdt. Want gooi je deze nu weg of lever je ze in? Wat doe je precies met lege cartridges?

Nooit in de vuilnisbak

Allereerst is het belangrijk om te weten dat cartridges nooit zomaar in de vuilnisbak mogen worden gegooid. Toch gebeurt dit nog met enige regelmaat. Wie oog heeft voor het milieu, zal dit echter nooit doen. Cartridges beschikken namelijk voor een groot deel over plastic, maar ook over verschillende potentiële schadelijke stoffen. Dit kan moeilijk opgenomen worden in de natuur. Bovendien kan het schadelijk zijn voor dieren. Daarom is het belangrijk om ze in elk geval nooit in de vuilnisbak te deponeren.

Is er geen inleverpunt bij jou in de buurt? Of heb je simpelweg geen zin om hier extra voor te rijden? Zorg er dan voor dat de cartridges bij het klein chemisch afval terecht komen. Door ze te scheiden, weet je zeker dat ze niet onverhoopt in het milieu terecht komen.

Nooit in de vuilnisbak

Recyclen bij een printabonnement

Steeds meer mensen sluiten tegenwoordig een zogenaamd printabonnement af. Hierbij betaal je een x bedrag aan abonnementskosten en voor dat bedrag worden cartridges verstuurd. De hoeveelheid cartridges die verzonden gaan worden, zullen niet worden vastgelegd. De leverancier gaat uit van het signaal dat hij van de printer ontvangt. Iemand die veel print zal voor hetzelfde geld dus meer cartridges ontvangen dan iemand die weinig print.

Naast de grote kostenbesparing die dit oplevert, levert het ook nog eens een voordeel op voor het milieu. In de meeste gevallen ontvang je bij een printabonnement namelijk ook een retourenvelop. Hiermee kan je lege cartridges gratis retourneren. Daarmee kan het bedrijf vervolgens weer geheel nieuwe cartridges maken of er nieuwe grondstoffen van maken. Recyclen bij een printabonnement is daarom ook makkelijker dan ooit.

Kom je in aanmerking voor een vergoeding?

Bij sommige inleverpunten kom je in aanmerking voor een vergoeding als je lege cartridges inlevert. Deze vergoeding is afhankelijk van het bedrijf, het model en het merk van de cartridges. Soms krijg je slechts een vergoeding van 5 cent en andere keren ontvang je zelfs een vergoeding van meerdere euro’s. Hou er wel rekening mee dat niet alle cartridges worden aangenomen. Sommige B-merken worden bijvoorbeeld niet teruggenomen en deze komen ook niet in aanmerking voor een vergoeding.

Voor een goed doel

Het wordt ook steeds vaker mogelijk gemaakt om lege cartridges in te leveren voor goede doelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de CliniClowns en KiKa. Deze verzamelen cartridges in om zo geld op te halen bij verschillende fabrikanten. Hiermee kunnen ze weer onderzoeken doen of kinderen de dag van hun leven geven. Denk er daarom goed over na of je niet alleen het milieu zou willen steunen, maar of je wellicht ook nog een goed doel zou willen helpen. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?