Letselschade: wat nu?
Gezondheidzakelijk

Letselschade: wat nu?

1.34Kviews

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Hoewel je er liever niet stil bij wilt staan, bestaat iedere dag de kans dat je betrokken raakt bij een ongeluk. In het meest gunstigste geval kom je hier enkel vanaf met wat blikschade, maar in sommige gevallen is de schade groter. Wanneer je bij een ongeval betrokken raakt die niet jouw schuld was en letselschade hebt opgelopen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de mogelijke psychische en materiële kosten te verhalen. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden en welke stappen je moet nemen om het beste uit een vervelende situatie te halen.

Schakel een letselschadebedrijf in

Als je ‘geluk’ hebt, dan verloopt het verhalen van de schade op de andere partij heel soepel. Zeker wanneer deze volledig meewerkt. In veel gevallen is het echter nodig om voldoende bewijsstukken te leveren en om echt actie te voeren om alles te verhalen. En dat kost veel energie en is ook nog eens een zeer complex werkje. Iets waar je in tijden van herstel natuurlijk niet op zit te wachten. Daarom is het goed om een letselschade bedrijf in te schakelen. Zij hebben ruimschoots ervaring bij ongevallen met letselschade en kunnen precies vertellen waar je recht op hebt en waar je wellicht juist geen recht op hebt.

Over de kosten voor het inschakelen van een dergelijk bedrijf hoef je je in elk geval geen zorgen te maken. De meeste bedrijven werken volgens een ‘no cure, no pay’ principe. Hierdoor hoef je dus enkel te betalen voor de verleende diensten wanneer er echt een oplossing is gegeven. Bovendien worden de kosten dan niet op jou verhaald, maar op de andere partij. Wel zo eerlijk als de letselschade ook jouw schuld niet was.

Mogelijke kosten die verhaald kunnen worden

Veel mensen weten niet precies welke kosten ze kunnen verhalen bij de andere partij. Dit is dan ook erg breed. Hieronder vallen namelijk alle kosten die enigszins met het letselschade te maken hebben. Denk hierbij uiteraard aan medische kosten (het bedrag wat je moet betalen van je eigen risico), maar ook een gemiste vakantie doordat je moest herstellen of het feit dat je wellicht je werk minder goed kunt uitvoeren gedurende een langere periode. Alle bijbehorende kosten kunnen verhaald worden.

De bovenstaande kosten kunnen door de jaren heen flink oplopen. Bovendien kunnen ze in de toekomst ook nog hoger worden. Bijvoorbeeld doordat je volledig wordt afgekeurd en daardoor niet meer kan werken na een ongeval of omdat bepaalde aandoeningen, zoals een whiplash of psychische klachten, zich pas later openbaren. Ook wanneer het ongeval dus langer geleden is, kunnen deze kosten vaak nog verhaald worden. Indien echt aantoonbaar is dat ze door het ongeval zijn ontstaan.

Aansprakelijk stellen van de tegenpartij

Om recht te hebben op een schadevergoeding is het van essentieel belang dat de tegenpartij eerst volledig aansprakelijk wordt gesteld. Dit kan erg eenvoudig zijn wanneer de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig erkend, maar deze kan er ook voor kiezen om dit slechts gedeeltelijk of helemaal niet te erkennen. In dat geval zal je bewijsstukken moeten leveren die aantonen dat de tegenpartij inderdaad verantwoordelijk was. Denk hierbij aan getuigenverklaringen. Schakel hierbij altijd extra juridische hulp in.