Tips hoe je je eigen recept kunt ontwikkelen
Gezondheidwonen

Tips hoe je je eigen recept kunt ontwikkelen

1.64Kviews

Een recept makkelijk bereiden is natuurlijk zo gedaan. Maar er kunnen ook redenen zijn waarom je bepaalde recepten niet meer wilt volgen. Bijvoorbeeld omdat je je voedingspatroon hebt aangepast en daardoor specifieke producten niet meer wilt eten of omdat je simpelweg toe bent aan wat vernieuwing. Nu kun je natuurlijk geheel nieuwe recepten opzoeken, maar wist je dat het ook veel eenvoudiger is dan het klinkt om een geheel eigen recept te ontwikkelen? Bovendien is het ook nog eens heel leuk om te doen en zal het dus ook jouw interesse en plezier in koken verhogen. Maar hoe doe je dat precies? Hoe ontwikkel je een eigen recept, zonder dat je een enorme flater slaat? In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen.

Maak gebruik van een basisrecept

Natuurlijk hoef je hier niet helemaal blanco mee te beginnen. Je hebt vast al wel een idee van wat je graag eet en wat je ook nog eens graag zou willen veranderen. Begin daarom met een basisrecept en gebruik deze als uitgangspunt. Schrijf vervolgens op welke dingen je graag anders zou zien, wat je aan zou willen passen of wat je juist toe zou willen voegen.

Wees vooral niet bang om een beetje outside the box te denken. Soms smaken de meest verrassende dingen juist het allerlekkerst. Laat je daarom zeker niet verleiden om de veilige keuzes te maken, maar experimenteer er op los. Juist daar leer je van. Niet ieder recept hoeft fantastisch te zijn. Je zult soms ook fouten maken, maar dat maakt echt niet uit.

Denk aan het seizoen

Het is fijn om bij het bedenken van een recept rekening te houden met het seizoen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een heerlijke seizoensgroente in het voorjaar? Denk dan bijvoorbeeld aan het verwerken van asperges in je recept. In de winter kun je juist weer voor de echte wintergroentes kiezen, zoals knolselderij. Door het huidige seizoen in je recepten te verwerken, kun je iedere keer weer met iets geheel nieuws verschijnen.

Kook je een recept uit een specifiek land en wil je deze nog een beetje verbeteren? Dan kun je ook kijken naar voedingsproducten die vooral in dat land worden gebruikt. Deze combineren dan doorgaans uitstekend met het gerecht wat je in gedachten had. Een goede manier om altijd de juiste keuzes te maken.

Gebruik de 5 standaard smaken in ieder gerecht

Iedere kok houdt rekening met de zogenaamde 5 standaard smaken in ieder gerecht. Wanneer je deze allemaal in balans krijgt, profiteer je van een geweldig recept. Denk aan iets heerlijk smeuïgs, iets met een lekkere bite, maar ook aan zuur, zout en zoet. Ook is het fijn om verschillende structuren aan te brengen. Zo is een risotto over het algemeen heel zacht en smeuïg. Dan is het fijn om bijvoorbeeld iets knapperige doperwtjes toe te voegen om wat meer mondgevoel toe te voegen. Hierdoor voelt het gerecht een stuk minder eentonig.