Tips voor een onderhoudsarme tuin
wonen

Tips voor een onderhoudsarme tuin

3.69Kviews

In het onderhouden van je tuin kan best veel tijd gaan zitten, maar niet iedereen vindt dat even leuk om te doen. Ben jij zo iemand? Dan is een onderhoudsvrije tuin misschien iets voor jou. In dit artikel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor een tuin die weinig onderhoud nodig heeft.

Is veel bestrating wel een goed idee?

Vaak wordt er gedacht dat veel bestrating in een tuin zorgt voor weinig onderhoud, maar dit blijkt doorgaans helemaal niet te kloppen omdat veel soorten bestrating juist veel onderhoud vragen. Zo moet je namelijk onkruid verwijderen tussen de stenen of tegels, de bestrating schoonmaken om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen of het vegen van bladeren in de herfst.

Als je toch graag bestrating in je tuin wilt laten leggen kies dan in ieder geval voor grote tegels. Hierdoor heb je minder voegen waar onkruid tussen kan gaan groeien. En wanneer je de voegen vult met voegmiddel in plaats van zand zul je nog minder last hebben van onkruid.

Maak de keuze voor kunstgras

In het goed onderhouden van een gazon gaat veel tijd zitten. Zo zul je het gras bijvoorbeeld regelmatig moeten maaien, moet je sproeien in droge periodes en voor het mooiste resultaat is het verticuteren en bemesten van je gazon ook raadzaam. Als je hier zelf geen zin in hebt kun je ook kiezen voor een gazon van kunstgras. Je hebt dan altijd een mooi groen en strak gazon zonder al het onderhoud dat er bij komt kijken. En tegenwoordig ziet het kunstgras er bijna net zo goed uit als echt gras!

Maak de keuze voor kunstgras

Kies de juiste beplanting

Veel mensen denken dat beplanting in je tuin juist zorgt voor meer onderhoud. Maar als je hierin de juiste keuzes maakt hoeft dat dus helemaal niet zo te zijn. Kies ten eerste voor makkelijke planten die van zichzelf al weinig onderhoud nodig hebben. En daarnaast is het belangrijk om niet te veel verschillende soorten planten in je tuin te plaatsen, zo houdt je het onderhoud overzichtelijk en heb je er ook veel minder tijd voor nodig. Heb je hier zelf geen verstand van? Vraag dan om advies aan een hovenier of tuinman.

Maak gebruik van bodembedekkers

Bodembedekkende planten hebben over het algemeen maar weinig onderhoud nodig en zijn dus een perfecte keuze voor een onderhoudsarme tuin. Enkele voorbeelden zijn klimop, kattenkruid, vrouwenmantel en maagdenpalm. Zo heb je toch wat groen in je tuin, en ze hebben als bijkomend voordeel dat ze voorkomen dat onkruid op kan komen. Daarnaast kun je voor bodembedekking ook kiezen voor zaken zoals grind, boomschors of schelpen, daar heb je helemaal geen onderhoud aan.