Zelf een huis bouwen_ Zo maak je het proces eenvoudiger
mannenwonen

Zelf een huis bouwen? Zo maak je het proces eenvoudiger

1.03Kviews

Zelf huis bouwen, wat zijn de kosten per m3? Dit is misschien een vraag je die jezelf vaak hebt gesteld. Het proces van het bouwen van een huis kost veel tijd, energie en geld. Het liefst bouw je jouw huis zo snel mogelijk en ben je zo min mogelijk geld kwijt. Helaas wordt dit mooie en spannende proces voor veel mensen een regelrechte nachtmerrie. Dit komt vaak doordat het bouwen langer duurt dan verwacht en de kosten hoger oplopen dan ze ingeschat hadden. Daarom geven wij je een aantal ideeën om je huis zo snel en goedkoop mogelijk te bouwen.

Maak een zorgvuldige planning

Inschattingsfouten en fouten in de plannen komen veel voor in de bouw. Vaak besteedt men te weinig aandacht aan een goede planning en inschatting van de kosten. Wij raden aan om te starten met de kosten en daarna onder begeleiding van een deskundige een planning te maken. Wanneer je de kosten niet goed inschat kan de bouw vertraging oplopen doordat je geen budget meer hebt. Daarnaast kan een slechte planning ook voor vertraging zorgen. En vertraging in de bouw kost geld.

Investeer je geld op een slimme manier

Het mag wel duidelijk zijn dat het bouwen van je huis veel geld kost. Denk daarom goed na over waar je jouw geld in gaat investeren. Zo kan een goede architect zorgen voor een kostenbesparend ontwerp. Ook investeren in hoogwaardig materiaal kan op de lange termijn geld besparen. Wij raden dan ook aan om niet enkel naar de kosten te kijken. Maar ook naar de kostenbesparing op de lange termijn.

Doe zelf onderzoek

Een goede manier om kosten te besparen in door naar de bibliotheek te gaan. Je vindt hier genoeg boeken waarmee bijvoorbeeld zelf je huis kan ontwerpen of meer klussen zelf kan oppakken door slimme tips. Heb je geen toegang tot een bibliotheek? Dan kan je altijd nog het internet gebruiken om informatie op te zoeken. Tegenwoordig is bijna alles met een simpele zoekopdracht via Google te vinden. Maak hier dus zeker gebruik van!

Gebruik je netwerk!

Raad je netwerk eens voor mensen die je kunnen helpen met het bouwen van je huis. Grote kans dat je een goede schilder, stukadoor of architect kent. Het hangt natuurlijk af van de relatie die je hebt met die persoon. Maar vaak kan een familielid of goede vriend je helpen met bepaalde onderdelen van de verbouwing. Zij doen dit vaak gratis of tegen lagere kosten. Ook kan je voorstellen om hen te helpen met iets waar jij goed in bent. Zo creëer je een win-win situatie!

Het bouwen van je huis hoeft dus geen slopend en te duur proces te zijn. Door onderzoek en benadering van je netwerk kan je het proces al een stuk vlotter laten verlopen. Maak dus vooral gebruik van de hulpmiddelen die je beschikbaar hebt. Uiteindelijk is het bouwen van een huis een proces wat veel van je vraagt. En niet alleen van je portemonnee. Neem dus vooral de tijd en denk goed na over de keuzes die je gaat maken.