Kom uit de dagelijkse sleur dankzij een nieuwe hobby!
mannentechnologyzakelijk

Kom uit de dagelijkse sleur dankzij een nieuwe hobby!

1.24Kviews

Je auto of motor staat er stralend bij, je hebt het even gehad met gamen, Netflix is uitgespeeld en dat nieuwe boek bewaar je voor vakantie. Kortom, je bent op zoek naar een nieuwe bezigheid; iets waar je helemaal je ei in kwijt kan en je jezelf in kunt vastbijten. Wij hebben jouw nieuwe hobby gevonden!

Do It Yourself

Zeg eens eerlijk, wat is er nu mannelijker dan zelf dingen ‘bouwen’? Het is toch heerlijk om helemaal niemand nodig te hebben en volledig zelfvoorzienend te zijn?! Mogelijk denk je nu meteen aan het in elkaar timmeren van een tuinhuis of schuurtje. Echter, dat is niet persé wat wij direct voor ogen hadden…

Ga aan de slag met een eigen 3D-printer, de mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt letterlijk alles printen wat je maar wilt. Van complete bouwwerken op schaal tot gebruiksvoorwerpen. Is het handvat van je keukenkastje kapot? Dat kun jij voortaan zelf produceren!

Waar begin je?

Voorheen waren 3D-printers behoorlijk prijzig, maar inmiddels zijn ze een stuk toegankelijker voor liefhebbers en hobbyisten. Voordat je een printer koopt, is het belangrijk om te bepalen wat je ermee gaat doen. Het is goed om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:

  • Met welke materialen ga je printen? Zo kun je o.a. kiezen uit ABS, PLA, HIPS en meer!
  • Ga je aan de slag met speciaal filament zoals hout, metaal of glitter?
  • Moeten je prints tegen een stootje kunnen? Dan is bijv. PETG filament
  • Wil je meerdere kleuren (tegelijk) printen? In dat geval heb je twee printkoppen nodig.
  • Wat ben je bereid om uit te geven? Instapmodellen zijn er vanaf ca. 150 euro.
  • Hoe belangrijk is printsnelheid voor jou? Kun je ’s nachts printen, of wil je snel resultaat zien?

Zo weet je namelijk of je een printer zoekt met één of meerdere printkoppen en met welk filament de printer compatible moet zijn. Ook is de resolutie van een printer belangrijk. Als jij zeer gedetailleerde prints wil maken, heb je een hoge resolutie nodig.

3d printer

Selectieproces

Als je dit soort zaken helemaal uitgekristalliseerd hebt, kun je nadenken over printertypes. Zoek je een plug & play printer waar je direct mee aan de slag kunt, of vind je het leuk om zelf een bouwpakket in elkaar te zetten? Moet de printer een behuizing hebben, of kan het apparaat rustig zonder toezicht, en dus zonder behuizing, blijven printen? Mocht je het lastig vinden om dit soort vragen te beantwoorden, dan kun je altijd hulp inschakelen. Zo zijn er online diverse vergelijkers te vinden[1].

Inspiratie

Met behulp van (online) research ben jij eruit; je weet wat de perfecte 3D-printer voor jou is. Nu wil jij natuurlijk de tofste creaties maken. Hoe kom je aan deze ontwerpen? Misschien verbaast dit je, maar de 3D community is enorm! Met één zoekterm kom je direct op verschillende fora en platformen uit. Hier delen enthousiastelingen hun ervaringen en mooiste creaties. Dat is een manier om geïnspireerd te raken. Daarnaast zijn er tal van websites die templates delen[2]. Ook die zijn de moeite waard om te bezoeken!

Printen maar!

Heb jij stiekem in je hoofd al je hele huis volstaan met zelfgemaakte prints? Top! Dat betekent dat dit jouw nieuwe vrijetijdsbesteding wordt! Koop die printer, ga experimenteren met kleuren en materialen en ontwerp de gaafste objecten. Je zult je voorlopig niet vervelen…

[1] Bron: 123-3D.nl printervergelijker https://www.123-3d.nl/page/3D_printer_vergelijken.html

[2] Thingiverse.com https://www.thingiverse.com/