Tips voor het kopen van je eerste pak
fashionmannenzakelijk

Tips voor het kopen van je eerste pak

3.57Kviews

Het kopen van je eerste pak is een bijzonder moment. Je koopt niet iedere dag een pak en het is een flinke uitgave, waardoor het belangrijk is om van tevoren stil te staan bij je wensen en eisen. Met de volgende tips haal jij een pak in huis waar jij je goed in voelt en waarin je er goed uitziet. Zo koop je een pak met de juiste kleur en een mooie pasvorm. Vergeet ook niet om een mooi bijpassend overhemd en stropdas aan te schaffen.

Trek genoeg tijd uit voor het kopen van een pak

Een pak gaat tussen de 5 en 10 jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je deze draagt en van welke kwaliteit het kostuum is. Het is dus een goed idee om niet overhaast een beslissing te maken. Pas verschillende pakken zodat je ziet wat je mooi staat, voel het verschil tussen de stoffen en voel je niet bezwaard om zonder een pak te kopen de winkel uit te lopen. Hendrik Jakker van ADVIESJAGERS geeft de volgende tip: “Het passen van een pak gaat vaak gepaard met een flinke investering in tijd van jezelf en de verkoper, maar als je twijfels hebt moet je het gewoon niet doen. Een goede verkoper begrijpt dit natuurlijk.“

Ken je postuur

Niet alle pakken zullen je goed staan. Zo staan drieknoopsjasjes niet stijlvol bij gezette mannen en is een bandplooibroek niet geschikt voor korte mannen. Daarnaast is niet iedere kleur geschikt voor een eerste pak. Je wilt een kleur die je eenvoudig kunt combineren en tijdens zo goed als iedere gelegenheid kunt dragen. Daarnaast moet de kleur passen bij je huidskleur. Kies bijvoorbeeld voor een donkerblauw pak, dat tegenwoordig erg populair is, of een donkergrijs kostuum.  Deze kleuren vallen eenvoudig te combineren met een lichter overhemd. Naast je postuur heb je ook een eigen smaak. Om je pak vol zelfvertrouwen te kunnen dragen is het belangrijk om te voelen waar jij je thuis in voelt.  Lees deze tips als jij op zoek bent naar een trouwpak.

Kies voor een goede stof

De kwaliteit van de stof bepaalt voor een zeer groot deel de uitstraling van je pak. Voordat je zelfs maar een pak gaat passen is het dus belangrijk om verschillende stoffen door je handen te laten gaan. Je voelt direct verschil qua kwaliteit tussen de duurdere pakken en goedkopere pakken. De meeste all season pakken (deze zijn het hele jaar door geschikt om te dragen) zijn gemaakt van 100% wol. De pakken in een hogere prijs range zijn vaak dichter geweven en gaan hierdoor langer mee en zijn wat warmer. Wanneer een pak van 100% wol is wordt hier een super waarde aan gehangen, een getal tot 200. Hoe hoger dit getal is, hoe soepeler de stof valt en hoe beter de stof is geweven.

Laat indien nodig het pak vermaken

Als je gaat voor een pak in confectiemaat is de kans groot dat deze net niet goed zit bij de broekspijpen of mouwen. Dit geeft niet, want veel winkels bieden de mogelijkheid om het pak te laten vermaken zodat deze precies goed valt. Je overhemd moet 1,5 cm onder de mouw uit komen en de broekspijp net op je schoen vallen voor een goede pasvorm.