Zelf een terras aanleggen? Zo pak je dat aan!
mannenwonen

Zelf een terras aanleggen? Zo pak je dat aan!

1.53Kviews

Nu de kans groot is dat we de komende zomer zoveel mogelijk in Nederland (en waarschijnlijk zelfs in eigen tuin) blijven, grijpen veel mensen deze kans aan om de tuin zomerproof te maken. Droom jij al jaren van een eigen terras en beschik je nu eindelijk over voldoende tijd om deze aan te leggen? Dan is het natuurlijk wel noodzakelijk om enkele voorbereidingen te treffen. Wil jij zelf een terras aanleggen en kan je hier wel wat tips bij gebruiken? In dit artikel vertellen we hoe je jezelf op deze klus kunt voorbereiden.

Gereedschap huren of kopen?

Een terras aanleggen is natuurlijk geen kleine klus. Bovendien hoop je hier heel wat jaren plezier van te hebben. Daarom is kwalitatief gereedschap van essentieel belang. Maar is het echt zoveel geld waard om allemaal nieuw gereedschap te kopen? Waarschijnlijk niet. Zeker niet als je normaal gesproken weinig klust. In dat geval kan je wellicht beter huren bij RentSetGo. Zo weet je dat je altijd over het juiste gereedschap beschikt en bespaar je aanzienlijk op de aanschafkosten.

Klus je vaker of heb je gereedschappen nodig die regelmatig van pas kunnen komen? Dan is kopen uiteraard een goed idee.

Gereedschap huren of kopen? 

Inspiratie opdoen

Voordat je aan de slag kunt gaan is het natuurlijk eerst belangrijk om voldoende inspiratie op te doen. Er zijn immers enorm veel mogelijkheden om jouw droomterras aan te leggen. Gelukkig bestaan er leuke apps zoals Pinterest. Deze geven niet alleen voldoende inspiratie, maar stellen jou ook in staat om eenvoudig een moodboard samen te stellen.

Let bij het samenstellen van een moodboard niet alleen op de decoratieve elementen van het terras, maar ook op de functionaliteit. Wat komt straks echt van pas in jouw tuin? En welke eisen zijn voor jou van belang? Is het bijvoorbeeld belangrijk dat de kinderen veilig kunnen spelen of wil je een mooie plek voor je huisdieren creëren? Alles is mogelijk!

Budget opstellen

Ben je laaiend enthousiast over de terrassen die je online hebt gevonden? Dan is het tevens belangrijk om een budget op te stellen. Op een enkele uitzondering na hebben we eigenlijk allemaal wel een maximaal budget te besteden. Wat wil je precies uitgeven aan deze klus? Hoeveel spaargeld heb je momenteel op de bank staan?

Schat je budget zo ruim mogelijk in. Er kunnen immers ook altijd nog onverwachte kosten om de hoek komen kijken, waardoor je huidige budget plotseling niet meer toereikend genoeg is. Reserveer daarom een klein percentage binnen je budget om deze kosten te dekken.

Budget opstellen

Plannen en voorbereiden

Nu je de belangrijkste zaken al op een rijtje hebt gezet, is het hoog tijd voor het leuke werk: plannen en voorbereiden! Bedenk goed welke klussen uitgevoerd moeten worden en wat hiervoor nodig is. Wil je helemaal zelf aan de slag met het aanleggen van jouw terras? Of schakel je voor moeilijkere klussen toch versterking in? Mocht budget geen probleem zijn (of als je natuurlijk twee linkerhanden hebt) kan je deze klus wellicht beter aan een vakman overlaten. Zo weet je zeker dat de klus op de juiste manier geklaard wordt. Wil je zelf een terras aanleggen? Lees je dan goed in en tref voldoende voorbereidingen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Geniet jij de aankomende zomer ook van jouw (zelf aangelegde) nieuwe terras?