Welke dekking autoverzekering past bij mij
Automannenzakelijk

Welke dekking autoverzekering past bij mij?

1.5Kviews

Ga je binnenkort een nieuwe (of tweedehands) auto kopen? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om deze goed te verzekeren. Zonder verzekering mag je immers niet de weg op. Maar voor welke autoverzekering kies je? Welke dekking past bij jou? En hoe kun je besparen op de hoogte van de premie? Allemaal vragen en weinig antwoorden. Zie jij door de bomen het bos niet meer en kun je wel wat hulp gebruiken? In dit artikel helpen wij je alvast een handje op weg. Zo vind je eenvoudig de goedkoopste autoverzekering die bij jou past.

WA-autoverzekering

De goedkoopste autoverzekering in ons land is de WA-verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de minst uitgebreide verzekering in ons land. Deze verzekering is tevens voor iedere motorvoertuig verplicht. Hierbij geldt dat alle schade die bij derden veroorzaakt wordt onder de verzekering valt. Schade aan eigen auto is nooit verzekerd.

In sommige gevallen is het afsluiten van een WA-verzekering ruimschoots voldoende. Bijvoorbeeld omdat de auto nog maar heel weinig waard is. Over het algemeen speelt de leeftijd van de auto hierbij een belangrijke rol. Hoe ouder de auto is, hoe minder waard deze zal zijn. Een auto van tien jaar of ouder is het vaak niet meer waard om te laten repareren. In dat geval is een WA-verzekering een prima keuze.

Let op: er zijn natuurlijk wel altijd uitzonderingen op de regel mogelijk. Bij zeer bijzondere en dure auto’s kan de waarde door de jaren heen helemaal niet zo extreem veel veranderen. In dat geval is een WA-verzekering natuurlijk geen verstandige keuze. Houd daarom niet alleen rekening met de leeftijd, maar ook de geschatte waarde van de auto.

WA-autoverzekering

WA beperkt casco (WA+)

Bij een WA beperkt casco (ook wel WA+ genoemd) is er sprake van een uitbreiding op de standaard autoverzekering. Niet alleen schade aan derden wordt in de verzekering opgenomen, maar ook eigen schade wordt in sommige gevallen meegenomen. Denk hierbij aan storm- of ruitschade. Ook schade door diefstal of vandalisme valt onder de verzekering. Deze verzekering wordt vooral aangeraden bij auto’s ouder dan 6 en jonger dan 10 jaar.

WA volledig casco (allrisk verzekering)

De WA volledig casco (meestal allrisk verzekering in de volksmond genoemd) is de meest uitgebreide autoverzekering in ons land. Beter kan je je auto niet laten verzekering. Hierbij geldt dat niet alleen schade aan derden onder de verzekering vallen, ook de schade aan eigen auto wordt vergoed. Zelfs als de schade je eigen fout was.

Het klinkt misschien heel aantrekkelijk om direct voor een allrisk verzekering te kiezen, maar bedenk wel dat dit niet in alle gevallen even voordelig is. Voor een allrisk verzekering betaal je logischerwijs meer premie. Deze kosten zijn het enkel waard als je auto nog over een relatief hoge waarde beschikt. Dit geldt voornamelijk voor zeer jonge auto’s (jonger dan 6 jaar).

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat veel mensen oververzekerd rondrijden. Daarom is het belangrijk om je huidige autoverzekering nog eens goed na te kijken en indien nodig de dekking aan te passen. Zo bespaar je maandelijks veel geld!