Laadpas voor de elektrische auto
mannentechnology

Laadpas voor de elektrische auto: welke kies je?

1.1Kviews

Een volle tank benzine halen is tegenwoordig geen enkel probleem meer. Om de zoveel kilometer tref je wel een benzinestation waar je even snel kunt tanken. Je hebt enkel een pinpas nodig en je kunt weer verder gaan. Wanneer je een elektrische auto rijdt is dit allemaal toch een stuk lastiger. Zo moet je in het bezit van een laadpas zijn. Zo weet je zeker dat je overal in Nederland en de rest van Europa terecht kan om je accu op te laden. Maar voor welke laadpas kies je dan? En hoe weet je of je niet teveel betaalt? In dit artikel geven we enkele tips voor het vinden van de geschikte laadpas elektrische auto.

Welke laadpassen zijn er?

Een laadpas is ontzettend belangrijk om jezelf op de juiste manier in de laadinfrastructuur te begeven. Met een goede laadpas ben jij in staat om in geheel Europa je auto op te laden. Doordat het aantal elektrische auto’s toeneemt zien we ook dat laadpassen in overvloed verkrijgbaar zijn.

Net als de tarieven bij tankstations zijn de tarieven van laadpassen echter niet gelijk. Ook de voorwaarden kunnen verschillen. Daarom is het belangrijk om de verschillende aanbieders zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je het voordeligst uit zal zijn.

Over het algemeen kunnen we twee verschillende laadpassen onderscheiden: een laadpas met abonnement en een gratis pas zonder abonnement. Maar wat betekent dit? En wat is voor jou de beste keuze?

laadpassen

Laadpas met abonnement

Bij een laadpas met abonnement betaal je geen starttarief wanneer je je auto oplaadt. Je betaalt enkel de werkelijke laadkosten per kWh en het maandtarief (dit is doorgaans niet meer dan tien euro).

Een laadpas met abonnement is met name geschikt voor mensen die met enige regelmaat laden. Wanneer je veel onderweg bent kan het een stuk voordeliger zijn wanneer je geen starttarief voor iedere laadbeurt hoeft te betalen. Dit betreft een simpel rekensommetje. Reken voor jezelf uit hoe vaak je per maand bij een laadpunt staat en hoeveel het je kost wanneer je voor ieder laadmoment moet betalen. Vervolgens is eenvoudig te bepalen of je goedkoper uit bent wanneer je een abonnement afsluit.

Laadpas zonder abonnement

Bij een laadpas zonder abonnement betaal je geen maandelijkse kosten. Wel wordt er voor iedere laadbeurt een starttarief gerekend en betaal je uiteraard ook nog de werkelijke laadkosten per kWh. Wanneer je je auto niet zo vaak aan een laadpunt hangt, kan het een stuk voordeliger zijn om voor een laadpas zonder abonnement te kiezen.

Het starttarief van iedere laadbeurt is niet altijd gelijk. Dit verschilt per laadpas én aanbieder. Je kunt vooraf op de website van de aanbieder de tarieven raadplegen. In veel gevallen maakt de laadpasaanbieder afspraken met de exploitanten van laadpalen. Het kan dus zeker zo zijn dat je minder of juist meer betaald dan op de website of via de app wordt aangegeven.

Wil je zeker weten dat je het voordeligst uit zal zijn? Vraag dan meerdere laadpassen van verschillende aanbieders aan en bekijk ter plekke wat je kwijt bent aan de laadpaal. Zo ontdek je na enkele keren laden al welke pas het goedkoopste is. Zo betaal je nooit teveel.