Dit moet je weten over elektrische transformatoren
technology

Dit moet je weten over elektrische transformatoren

453views

Een transformator is een essentieel onderdeel in de elektrotechniek. Een transformator wordt gebruikt om de elektrische energie van de ene stroomkring om te zetten in de andere. En heel belangrijk: hierbij mag de frequentie of het vermogen niet veranderd worden. Het doel van het gebruik van een transformator is om de veiligheid van elektrische systemen te verbeteren. Hierbij wordt gezocht naar het juiste spanningsniveau. Daarnaast mag dit de functionaliteit van het systeem niet nadelig beïnvloeden. Met behulp van de juiste transformator van comdes.nl help je jouw elektrische systemen te verbeteren. 

Ondanks de belangrijke functie van transformatoren, is hier ook nog veel onwetendheid over. De meeste mensen hebben geen idee wat een transformator doet, hoe deze ingezet kan worden en dat deze zelfs verschillende functies kan vervullen. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Daarom zetten we een van de belangrijkste onderdelen van vrijwel elk elektrisch systeem in dit artikel extra in het zonnetje. Hier lees je alles wat je moet weten over elektrische transformatoren. 

Verschillende functies 


Transformatoren worden in vrijwel elk elektrisch systeem gebruikt. Ze kunnen dan ook voor heel veel verschillende doeleinden worden ingezet. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld wel eens een transformator gebruikt om de verlichting van hun woning verder te beveiligen. Maar wat is een transformator eigenlijk precies? 


Het doel van een transformator is de juiste spanning te creëren, zonder al te veel energie te verliezen. Hierdoor worden er geen onnodig gevaarlijke situaties gecreëerd, maar bevat een elektrische voorziening wel voldoende energie om functioneel te zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat op een gemiddeld stopcontact 230 Volt zit. Een lamp kan zoveel Volt echter niet hebben. Daarom zitten in de meeste apparaten transformatoren verwerkt die deze hoeveelheid Volt kunnen verlagen. Zo ontvang je niet direct 230 Volt, maar slechts 12 Volt. Zo kan de lamp goed werken. Dit is slechts een klein voorbeeld van hoe belangrijk een transformator kan zijn. 

Verschillende soorten transformatoren

Doordat transformatoren voor zoveel verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zien we ook dat het aanbod hiervan steeds verder toeneemt. Dat kan ook niet anders. Voor vrijwel elke elektrische voorziening is immers weer een andere transformator nodig. Dan is het gelukkig goed om te weten dat ze tegenwoordig ook in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. 


Over het algemeen kun je alle soorten onderverdelen in twee categorieën: conventionele en elektronische transformatoren. Elektronische transformatoren zijn veel lichter en compacter dan de conventionele variant. Zij zetten de netspanning om door elektronische schakelingen. Inmiddels zien we dat conventionele transformatoren steeds meer van het toneel verdwijnen. De eigenschappen van elektronische transformatoren bieden enorm veel voordelen. Hierdoor geven nog maar weinig mensen de voorkeur aan de conventionele variant. Hoewel deze ook nog altijd gewoon verkocht wordt. 

Ben jij op zoek naar de juiste transformator? Maar heb je geen idee waar je op moet letten of raak je overweldigd door het enorme aanbod? Schroom je dan niet om advies te vragen bij een winkel of webshop.