Toner
technologyzakelijk

Inktcartridges en toners: wat is het verschil?

1.43Kviews

Het komt natuurlijk nooit uit, maar wanneer je net de printer wilt gebruiken voor het printen van belangrijke pagina’s is het nog vervelender als deze vervaagd en afgebroken uit de printer komen. En dan dringt de realiteit tot je door: je had al veel eerder de cartridges moeten vervangen. En wat nu?

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe inktcartridges zal je direct merken dat hier een heel groot aanbod in te vinden is. Van relatief goedkope exemplaren tot ontzettend dure varianten. Je kan hierdoor gemakkelijk overweldigd raken. Want wat is nu eigenlijk de beste keuze? Wat de beste keuze is zal voor iedereen verschillend zijn. Daarnaast sta je ook nog eens voor een bijna onmogelijke opgave. Kies je voor inktcartridges of toners? En waarom dan eigenlijk? Wat is het verschil? Kom je er niet uit? Wij helpen jou in dit artikel graag een handje op weg.

Inktcartridges

Inktcartridges worden enkel gebruikt in inkjet printers. Voor deze printers kan je geen toners gebruiken, waardoor je dus direct moet overschakelen op deze speciale cartridges. Deze bevatten enkel vloeibare inkt, wat doorgaans wordt opgenomen in een speciale ‘spons’. De printkop verdeelt de inkt vervolgens over de te drukken plekken, waardoor de pagina’s op de juiste wijze kunnen worden afgedrukt. Inktcartridges zijn verkrijgbaar in zwart en drie kleurenpatronen.

De meeste inktcartridges kunnen in hun geheel verwijderd worden en zo opnieuw vervangen worden. Het is soms ook mogelijk om een speciale kit uit de winkel te gebruiken en zo de cartridge bij te vullen. Deze mogelijkheid komt echter steeds minder vaak voor, omdat je hierdoor veel meer handelingen moet uitvoeren. Kant-en-klare cartridges hebben meestal de voorkeur.

De prijzen voor inktcartridges lopen enorm uiteen. Voor een A-merk betaal je logischerwijs een stuk meer. Dit terwijl een huismerk vaak net zo goed werkt. Daarom is het belangrijk om voor jezelf de afweging te maken wat de beste keuze is. Wie wilt besparen, kiest eerder voor een huismerk.

Inktcartridges

Wat zijn toners?

Dan beschik je ook nog over de mogelijkheid om zogenaamde toner cartridges aan te schaffen. In plaats van vloeibare inkt beschikken deze cartridges over een fijn poeder dat magnetisch opgeladen kan worden.

De meeste toners beschikken over drum als vast onderdeel. Dit is nodig om kleine deeltjes volgens het aangegeven patroon op een pagina te verhitten. De laser doet de rest van het werk. Hoewel deze manier van printen zeer effectief is, zijn toners over het algemeen wel een stuk duurder door dit bestanddeel. Het bijvullen van tonercartridges is tevens moeilijker dan bij inkt, daarom gaat meestal de voorkeur uit naar de aanschaf van een geheel nieuwe toner. Iets wat wel de nodige kosten met zich mee zal brengen.

Verschillen tussen inktcartridges en toners

Het grootste verschil tussen inktcartridges en toners bestaat uit welke printer je gebruikt. Zo wordt een toner voornamelijk gebruikt door laserprinters en zal je bij een inkjet printer weer voor een inktcartridge kiezen. Daarnaast zien we verschillen in de levensduur. De standaard levensduur van een inktcartridge is ongeveer 500 pagina’s, afhankelijk van wat je drukt. Bij een toner ligt dat aantal aanzienlijk hoger met maar liefst 2.000 pagina’s.

Wanneer je veel print is een toner dan ook op de lange termijn voordeliger. Voor thuis printen zijn inktcartridges weer ruimschoots voldoende.