Duikerbuis
Algemeentechnologyzakelijk

HDPE DUIKERS ONDER DE DAM?

1.99Kviews

Bruggen bouwen willen we allemaal graag doen. Tunnels en gangen graven deed je waarschijnlijk als klein kind al in het zand. Maar je moest wel altijd goed opletten dat de grond erboven niet ging scheuren en instorten. Nu je groot bent doe je het nog steeds, wegen aanleggen, bruggen en dammen bouwen en water afvoeren. Het verschil is wel dat je het nu van tevoren perfect kunt berekenen. Welke capaciteit is benodigd en hoe zit het met het gronddek erboven?

STERKTEKLASSE

In sommige situaties zal met één duiker, met één buis te weinig capaciteit worden gerealiseerd voor de afvoer van het water. Dit is het geval wanneer er weinig ruimte zit onder de dam, of als de asfaltweg bovenop de dam in combinatie met het zware verkeer erop ervoor zorgt dat een grotere diameter van de buis niet mogelijk is. In zulke gevallen kan met twee buizen gewerkt worden. De lichtgewicht duikerbuizen met sterkteklasse SN8 hebben een diameter tot wel 1200 mm en zijn door de geribbelde buitenzijde oersterk. De geribbelde duikers hebben een gladde binnenkant en worden regelmatig als alternatief voor een betonbuis of een PVC buis gebruikt.

LICHT EN STERK

De HDPE duikerbuizen zijn geribbeld en dubbelwandig. Geribbeld zijn ze aan de buitenzijde waardoor sterkte wordt verkregen en glad zijn ze aan de binnenkant. Dit is om een optimale afvoercapaciteit te realiseren. Het ribbelprofiel zorgt ervoor dat er minder materiaal nodig is om dezelfde stijfheid van de buis te garanderen als bij een volwandige buis. Hierdoor zijn de HDPE buizen lichter en toch enorm sterk! 

kabelbeschermingsbuis

TOEPASSING

De dubbelwandige PE duikerbuizen worden niet alleen als duikers gebruikt, maar ook in vrijverval leidingsystemen, als rioleringsbuis, als transportleiding en onderleider, in een ecotunnel of een windtunnel.  Deze buizen zijn multifunctioneel. Een van de nadelen van dit type buis is dat er standaard alleen koppelmoffen beschikbaar zijn. Bochten, T-stukken of Y-stukken zijn niet standaard beschikbaar en moeten vaak op maat worden gemaakt.

DE BRUG

Is het een brug of een dam? De standaardlengte van 6 meter is natuurlijk perfect te gebruiken onder een dam. HDPE duikerbuis is een sterke buis die meer dan geschikt is om als duiker te gebruiken. Bruggen bouwen en dammen aanleggen met BUMA handel is eenvoudig. Bovendien kun je bij BUMA handel ook terecht voor producten die je nodig hebt voor het beschermen van de waterkant of de oever. Beschoeiingen zoals klampschotten met palen en damwand of kunststof walbeschoeiing. Neem snel contact op of ga meteen naar de uitgebreide webshop van BUMA handel en schrijf je in voor BUMAgazine van de groene groothandel.