Brandstof
Auto

Besparen op de brandstofkosten: 3 tips om zuiniger te rijden! 

1.16Kviews

Bijna ieder gezin heeft tegenwoordig wel één of meerdere auto’s voor de deur staan. Hoewel het een zeer fijn en gemakkelijk vervoersmiddel is, is het rijden in een auto niet direct voordelig te noemen. Niet alleen door de enorme hoge afschrijvingskosten en verzekeringspremies, maar ook doordat de brandstofkosten iedere keer weer fluctueren. Het is iedere keer weer afwachten wat je nu weer moet afrekenen. 

De benzine berekenen is dan ook bijna een onmogelijke opgave. Wel zijn er dingen die je kunt doen om te besparen op de brandstofkosten. Door zuiniger te rijden kan je tot maar liefst 10 procent op je brandstofverbruik besparen. Hiermee draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, maar je voelt het ook nog eens goed in je portemonnee! Benieuwd hoe jij kunt besparen? Hier zijn 3 tips om zuiniger te rijden. 

  1. Rij met een constante snelheid 


Het verbruikt veel brandstof als je constant de snelheid aanpast. Daarom is het belangrijk om je voet zo stabiel mogelijk op het gaspedaal te houden en zoveel mogelijk dezelfde snelheid te rijden. Dit zal je zeker merken bij langere stukken op de snelweg. Door bijna constant dezelfde snelheid te rijden, neemt het brandstofverbruik in een razendsnel tempo af. Probeer tevens indien het nodig is om te schakelen dit zo vroeg mogelijk te doen tijdens het rijden en blijf vervolgens opnieuw zo constant mogelijk rijden. Hierdoor belast je de auto zo min mogelijk en zal deze ook veel minder brandstof verbruiken. 

  1. Rijd vooral 100 kilometer per uur op de snelwegen 

 

Toegegeven, dat is tegenwoordig een stuk gemakkelijker nu we simpelweg ook niet meer harder mogen. Op sommige snelwegen is het echter wel toegestaan om in de avond en in de nacht nog 130 te rijden. Als je op je brandstofverbruik wilt letten, dan is dit echter geen goed plan. Bij 100 kilometer per uur verbruik je namelijk circa 15 procent minder brandstof dan bij 130 kilometer per uur. Kortom, je auto slurpt brandstof als je constant 130 of meer rijdt. Probeer je daarom zoveel mogelijk aan de toegestane snelheid te houden. Zo voorkom je niet alleen bekeuringen, maar het levert je ook nog eens een groot voordeel in je brandstofverbruik op. 

Bovendien is 100 rijden ook nog eens veel beter voor het milieu. Vind je het milieu sowieso heel belangrijk? Kies dan eens voor blauwe diesel. Dit wordt bij steeds meer benzinestations aangeboden en dat levert enorm veel voordelen op voor het milieu. Hoewel het wel ietsje duurder is dan gewone diesel. Maar wanneer je tegelijkertijd ook nog eens op je brandstofverbruik let, dan zullen deze kosten tegen elkaar wegvallen. Goed voor het milieu én je portemonnee dus. 

  1. Zorg voor de juiste bandenspanning 

 

Het zal je nog verbazen hoeveel auto’s er op de weg rijden met een te lage bandenspanning. Dit terwijl je met goed opgepompte banden veel minder brandstof verbruikt. Daarom is het goed om de bandenspanning bij vrijwel iedere tankbeurt even te controleren en ze bijna iedere twee maanden even extra op te pompen. Zo verbruik je minder brandstof en verbeter je ook nog eens je grip op de weg.