Zakelijk leasen als zzp’er: de verschillende mogelijkheden op een rijtje!
Autozakelijk

Zakelijk leasen als zzp’er: de verschillende mogelijkheden op een rijtje!

920views

Het is een keuze waar bijna elke ondernemer een keer voor komt te staan. De meeste ondernemers zijn namelijk afhankelijk van vervoer om hun werk te kunnen doen. Ook zzp’ers maken veel gebruik van de auto. Hierdoor ontstaat al snel de vraag of het niet beter is om een ‘auto op naam van de zaak’ te kopen. Maar kies je er dan voor om de auto gewoon privé aan te schaffen of zet je hem volledig op de zaak? Welke keuze het beste bij jou past en financieel het aantrekkelijkst is hangt af van je persoonlijke situatie. We zetten hieronder de meest gebruikte opties voor je op een rijtje en leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Zakelijke auto leasen

Een geheel nieuwe auto direct kopen als zzp’er is lang niet altijd mogelijk. Daarom kiezen veel zzp’ers tegenwoordig voor leasen. Maar ook dan is de keuze niet per se gemakkelijker, want er zijn heel veel verschillende leasevormen mogelijk voor ondernemers.

Te beginnen met financial lease zzp. Financial lease kun je het beste vergelijken met het afsluiten van een hypotheek. Je sluit dus als het ware een lening af die je beetje bij beetje zult terugbetalen. De auto dient in dit geval als onderpand. Zodra de gehele lening is afbetaald, zal de auto volledig op jouw naam (of die van de zaak) komen te staan. Groot voordeel van financial lease is dat dit wel direct door de Belastingdienst als bezit wordt gezien. Daardoor kan de auto bij de zakelijke balans worden bijgeschreven en profiteer je van enkele fiscale voordelen op het gebied van afschrijving, renteaftrek en investeringsaftrek.

Het is ook mogelijk om voor private lease te kiezen of een andere zakelijke leasevorm, maar in dat geval komt de auto nooit volledig in jouw bezit en zal deze ook niet op de balans worden bijgeschreven. Hierdoor loop je dus enkele fiscale voordelen mis.

Zakelijk leasen als zzp’er heeft verschillende voordelen. Het grootste voordeel is toch wel dat je niet direct een enorm bedrag op tafel moet leggen. Hierdoor hou je dus meer ruimte over voor het doen van investeringen en het stimuleren van de groei van het bedrijf. Daarnaast heb je ook nog eens zelf invloed op de hoogte van het maandbedrag door te schuiven met de looptijd of zelf alvast een deel in te leggen.

Nieuwe auto aanschaffen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een nieuwe auto geheel zelf aan te schaffen en hierbij je zakelijke spaarpotje aan te breken. Vervolgens kun je deze weer op de zaak zetten of juist in persoonlijk bezit houden. Een auto van de zaak heeft enkele grote fiscale voordelen. Zo profiteer je bijvoorbeeld van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (niet voor personenauto’s!) en afschrijving. Daarnaast mag je ook kosten voor reparaties, onderhoud, brandstof en zelfs parkeren in rekening brengen.

Toch kiest niet iedere zzp’er ervoor om de auto volledig op naam van de zaak te zetten. Dit komt met name door de fiscale bijtelling. Dit geldt voor zakelijke rijders die de zakelijke auto ook voor privégebruik inzetten. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar aan privéritten maakt, dan zal er sprake zijn van fiscale bijtelling. Hierbij kom je dus uit op iets minder dan tien kilometer per week, iets waar je in de praktijk bijna nooit onder zult blijven.

De fiscus beschouwt deze gereden kilometers als een vorm van inkomen waar je dus ook belasting over moet betalen. Indien je veel privé rijdt en minder zakelijk, dan kan het dus soms verstandiger zijn om de auto gewoon op je eigen naam te houden. Wanneer je de auto extra aanschaft, enkel voor zakelijke doeleinden, dan is het fiscaal natuurlijk een stuk aantrekkelijker om hem op naam van de zaak te houden.