Verschillen financial en operational lease
Autocar tech

Verschillen financial en operational lease

842views

Ben je op zoek naar een manier om zakelijk te kunnen leasen? Dan beschik je grofweg over twee verschillende mogelijkheden. Hierbij wordt er voornamelijk gekeken naar financial en operational lease. Hoewel deze twee leasevormen vaak in één adem worden gebruikt, verschillen ze wel degelijk. Wanneer je zakelijk wilt gaan leasen is het dus belangrijk dat je niet alleen de verschillen weet, maar dat je ook weet welke optie het beste bij jou past. In dit artikel lichten we de talloze verschillen toe en helpen we je bij het maken van een definitieve keuze.

Wat is financial lease?

Financial lease kan het beste vergeleken worden met het afsluiten van een hypotheek. Hierbij koop je de auto op afbetaling en komt deze uiteindelijk ook op naam van jouw bedrijf te staan. Dit in tegenstelling tot Volkswagen lease, waarbij de auto nooit geheel juridisch bezit wordt. Juridisch gezien blijft de auto in het bezit van de verstrekker. Dit geldt totdat de auto geheel afbetaald is. Dan komt deze in bezit van de persoon die de auto via financial lease probeert te krijgen. Deze persoon blijft dus gedurende deze periode wel economisch, maar niet juridisch verantwoordelijk.

Financial lease kan om verschillende redenen interessant zijn voor ondernemers en zzp’ers. Je kiest namelijk zelf de hoogte van het maandelijkse tarief en het bezit van de auto gaat niet direct ten koste van je liquiditeit.

Operational lease

Bij Toyota lease via operational lease geniet je van volledige zekerheid. Voor het afsluiten van het leasecontract wordt er een vast maandtarief vastgesteld. Vervolgens worden alle andere overige zorgen uit handen genomen. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over mogelijke verzekerings-, onderhouds- en reparatiekosten. Het enige wat voor eigen rekening is zijn de brandstofkosten.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Bij operational lease zijn er namelijk ook nog twee verschillende varianten mogelijk. Hierbij kun je kiezen uit full operational lease, waarbij inderdaad alle zorgen uit handen worden genomen, maar je kunt ook kiezen voor netto operational lease. Hierbij beschik je over de mogelijkheid om bepaalde belangrijke componenten zelf te regelen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een autoverzekering. Uiteindelijk zal het leasebedrag per maand dan stukken lager uitvallen.

Verschillen tussen operational en financial lease

Maar wat zijn nu precies de verschillen als je voor Skoda lease via operational of financial lease kiest? Het belangrijkste verschil zit hem toch in de wijze waarop men wel of niet de eigenaar van de auto wordt. Bij operational lease word je bijvoorbeeld nooit de eigenaar van de auto en zal deze altijd in bezit blijven van de leasemaatschappij. Bij financial lease koop je de auto op afbetaling en word je uiteindelijk juridisch gezien de eigenaar hiervan. Ook staat bij financial lease de auto op de balans van de zaak, iets wat bij operational lease niet het geval is.

Nog een groot verschil is dat er bij financial lease de kosten voor de volle honderd procent gefinancierd worden. Bij operational lease blijft er altijd een restwaarde over.

Welke optie voor jou het meest geschikt is, is geheel afhankelijk van de eigen persoonlijke wensen en de mogelijkheden om te investeren via jouw onderneming.