De werking van triacs
Algemeentechnology

De werking van triacs

824views

Triacs zijn elektronische wisselspanningsschakelaars die breed inzetbaar zijn. Met behulp van een triac kunt u de netspanning redelijk makkelijk zelf regelen bij allerlei apparatuur. Zo kan deze halfgeleider ingezet worden bij elektrische kacheltjes en lampen.

De werking van een triac

Via triac is een compleet aanbod van triacs te bekijken. Zo’n triac wordt aangestuurd door een stuurelektrode; de gate. Als er in de gate een bepaalde waarde aan stroom wordt gestuurd, gaat de schakelaar open. Dit werkt het beste door bij een positieve aansluiting een positieve stroom door de gate te sturen en bij een negatieve een negatieve stroom. Zolang de schakelaar open staat, zorgt deze voor geleiding. De werking van een triac is grotendeels vergelijkbaar met die van een thyristor. Het verschil is echter dat de triac een bidirectioneel onderdeel is, waardoor de triac ook inzetbaar is als er sprake is van wisselspanning tussen de aansluitingen. Een triac bestaat uit drie elektroden: MT1, gate en MT2. MT is in dit geval een afkorting van ‘main terminal’. Het analyseren van een triac kan door de drie clips van een tester op de drie draden aan te sluiten. Dit mag in willekeurige volgorde. Voor de analyse is wel een speciale tester nodig. Met een universeelmeter is het namelijk niet mogelijk om juiste resultaten te meten.

Verschillende soorten

Triacs zijn beschikbaar in allerlei soorten behuizingsontwerpen. Bent u op zoek naar triacs van hoge kwaliteit? Bezoek tme.eu, waar u uit meer dan 500.000 producten kunt kiezen. Vaak wordt er voor triacs die geschikt zijn voor kleinere stromen een plastic behuizing gebruikt. Triacs die sterkere stromen aankunnen hebben vaak een koelvin om erop te schroeven. Soms worden ze geïntegreerd in een compacte behuizing met een basisplaat van metaal, maar sommige soorten kunnen met een voorgevormde draadbout in een metrisch draadgat geschroefd worden. Welke soort in uw situatie het meest geschikt is, hangt dus onder meer af van de stroomsterkte die de triac aan moet kunnen. Let daarnaast ook op de overige specificaties, zoals die van de ontstekingsstroom, ontstekingsspanning en houdstroom. Deze dienen namelijk allemaal overeen te komen het de specificaties van het onderdeel dat vervangen wordt. Een triac met een spanningsweerstand van 400 volt kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden op het 230 V AC-spanningsnet. Door een triac met een spanningsweerstand van minimaal 600 volt te gebruiken, wordt er een nog veiliger en betrouwbaarder toepassing gegenereerd.