rioollucht huis
Gezondheidwonen

Dit moet je absoluut weten over rioollucht in huis

1.93Kviews

Rioollucht is natuurlijk zeer onaangenaam. Je wil het dan ook absoluut niet in je huis hebben. Maar soms kan het helaas zo zijn dat het toch voorkomt dat er zich een rioollucht verspreid in je woning. Gelukkig zorgt rioollucht er niet snel voor dat je gezondheidsrisico’s loopt. Maar dat maakt de aanwezigheid ervan in je huis niet minder onaangenaam.

Oorzaken van rioollucht

Tegenwoordig zijn er meestal voldoende maatregelen genomen om een riool lekkage te voorkomen. Maar toch zijn er enkele mogelijke oorzaken die voor een rioollucht in huis kunnen zorgen.

Er kan een lek ontstaan in je leidingen. Dit kan voorkomen doordat leidingen verkeerd geplaatst zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat er een rioollucht ontstaat doordat de afvoerleidingen te dicht bij je raam of andere opening zijn geïnstalleerd. Ook kan het zo zijn dat door scheuren in de fundering er een onaangename geur ontstaat.

Een andere oorzaak die wel eens voorkomt is dat leidingen barsten of afbreken. Hierdoor zal de stank zich snel verspreiden in je huis. En wanneer je luchtroosters niet goed zijn geïnstalleerd. Kan ook dit voor de onaangename rioollucht zorgen.

Ten slotte kan het sanitair zelf er voor zorgen dat er een rioollucht ontstaat. Wanneer een sanitair systeem niet vaak wordt gebruikt, kan het water zo lang stil komen te staan dat er een rioollucht ontstaat. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat toiletten goed worden aangebracht op rioolleidingen. Vooral bij een los toilet kan dit ervoor zorgen dat er een opening ontstaat in de leidingen waardoor er een lek komt.

Symptomen van blootstelling aan rioollucht

Rioollucht is niet alleen onaangenaam, maar kan ook voor nare symptomen zorgen. Zo kan het zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of slechte concentratie. Deze symptomen zijn dus niet levensbedreigend. Maar let er op dat dit bij een té hoge blootstelling aan rioollucht wel het geval kan zijn. Wees dus altijd alert en grijp zo snel mogelijk in wanneer je een rioollucht opmerkt.

Wat te doen bij symptomen

Denk je last te hebben van de symptomen van de blootstelling aan rioollucht? Dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk een loodgieter te bellen om de lek te repareren. Uiteraard kun je er ook voor zorgen dat je meer frisse lucht toelaat in je huis. Wanneer je ernstige symptomen opmerkt, dien je gelijk om medische hulp te vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duizeligheid, ademhalingssymptomen of irritatie aan je ogen.

Rioollucht in huis kan dus een aantal oorzaken hebben. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak ervan te achterhalen. Zo kun je proberen om eerst zelf het probleem tijdelijk te verhelpen. Maar je dient ook altijd een loodgieter in te schakelen. Wanneer je enigszins last hebt van de symptomen van blootstelling aan rioollucht, dien je gelijk medische hulp in te schakelen. Zoals we al eerder hebben aangegeven is de blootstelling aan rioollucht in eerste instantie niet gevaarlijk. Maar bij hogere concentraties kan het wel degelijk voor levensbedreigende situaties zorgen. Wees dus altijd op je hoede en schakel gelijk hulp in.