Tweedehands auto kopen waar moet je op letten
Automannenzakelijk

Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten

1.45Kviews

Een nieuwe auto kopen is altijd een bijzondere gebeurtenis. Dit is niet alleen heel leuk, maar vraagt ook om het nodige regelwerk. Bovendien zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Kies je bijvoorbeeld voor een nieuwe of tweedehands auto? Iedereen weet dat een auto direct waarde verliest zodra je bij de dealer wegrijdt.

Is het dan nog wel rendabel om voor een nieuwe auto te kiezen? Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die voor tweedehands auto’s kiezen en dat is zeker niet zonder reden. Maar waarom voor een tweedehands auto kiezen? En waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt? Dat lees je in dit artikel.

De voordelen van een tweedehands auto

De belangrijkste reden om voor een tweedehands auto te kiezen is de prijs. Je bent relatief goedkoper uit als je een gebruikte auto aanschaft. Bovendien bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om jong gebruikte auto’s te kopen. Een auto van enkele jaren oud is niet alleen een stuk goedkoper, maar vraagt ook nog relatief om weinig onderhoud. Daardoor ben je niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn goedkoper uit.

Kiezen voor een jong gebruikte auto

Natuurlijk kun je ook een oudere auto kopen. Zolang de aankoop zorgvuldig wordt gedaan bij een betrouwbare dealer. Het kopen van een occasion bij de autogarage is een stuk betrouwbaarder.

Koop je een tweedehandse auto via marktplaats dan moet je een gezonde dosis geluk hebben. Je moet de verkoper op zijn of haar woord geloven en hopen dat het onderhoud de komende jaren echt mee zal vallen.

Wil je toch een tweedehandse auto kopen zonder bij de autogarage aan te kloppen? Dan kan je het risico op mankementen zoveel mogelijk voorkomen door een automonteur mee te laten kijken. Laat deze eerst de oudere auto inspecteren, zodat je zeker weet dat deze in goede conditie is. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Natuurlijk weet je bij jong gebruikte auto’s ook nooit zeker of het onderhoud mee zal vallen, maar het risico is wel beduidend lager. Bovendien beschikt de auto vaak nog over enige garantie, waardoor je over meer zekerheid beschikt.

Het grootste voordeel van jong gebruikte auto’s is dat je hier nog heel lang mee kunt rijden, zonder dat je enorme onderhoudskosten hoeft te betalen. Ben je zelf erg handig? Dan kan het ook voordelig zijn om voor een opknappertje te kiezen. Het geeft niet alleen veel voldoening om de auto zelf op te knappen, maar je bent op de lange termijn ook nog eens goedkoper uit.

Kiezen voor een jong gebruikte auto

Vraag naar de geschiedenis van de auto

Als je zelf in contact staat met de verkoper is het ook belangrijk om meer over de geschiedenis van de auto te weten te komen. Vraag belangrijke documenten op en laat hem of haar meer vertellen over eventuele reparaties in het verleden.

Elk noemenswaardige autogarage heeft deze papieren in huis wanneer zij een occasion verkopen.

Neem, als je de auto gaat bezichtigen, ook altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s. Deze kan een snelle check uitvoeren, zodat je met redelijke zekerheid kan vaststellen hoe het met de conditie van de auto gesteld is.