Zo houd je je matras langer mooi
wonen

Zo houd je je matras langer mooi

1.19Kviews

We staan vaak niet stil bij de levensduur van het matras. Je duikt iedere avond snel je bed in en hoopt uitgerust op te staan. Maar wist je dat een matras zeker iedere 8 tot 10 jaar vervangen moet worden? Wanneer je je matras niet goed onderhoudt, kan deze levensduur zelfs veel korter zijn.

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Wanneer deze vervangen dient te worden, zal je dit merken door een aantal fysieke ongemakken. Sta je met regelmaat op met nek- en/of rugpijn? Dan kan dit een goede graadmeter zijn voor het vervangen van je matras. Hoewel matrassen over het algemeen relatief lang hun functie kunnen vervullen, betekent dit niet dat een goed onderhoud niet noodzakelijk is. Integendeel zelfs. Door je matras op de juiste manier te onderhouden, verleng je de levensduur en profiteer je van een betere nachtrust. Maar hoe kan je jouw matras op de juiste manier verzorgen? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Voldoende ventileren

Wist je dat je iedere nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest? Dit vocht wordt opgenomen in je matras, je geliefde dons dekbed en hoofdkussen. Dit is dan ook direct de oorzaak van de muffe lucht die in de slaapkamer hangt bij het opstaan. Om te voorkomen dat je matras onnodig beschadigd raakt door bacteriën en mijten is het dan ook belangrijk om voldoende te ventileren. Naast dat je het beddengoed regelmatig (minimaal één keer per week) moet wassen is het ook belangrijk om voldoende frisse lucht in de slaapkamer te halen. Zet daarom de ramen iedere ochtend wagenwijd open, zodat het dekbed en het matras kan drogen.

Schaf een matrastopper aan

Voldoet je matras niet meer aan je huidige verwachtingen? Is deze te zacht of te hard voor je, maar wil je niet direct geheel nieuwe matrassen kopen? Schaf dan een matrastopper aan. Deze wordt over je huidige matrassen geplaatst, zodat je de functionaliteit naar wens kunt bepalen. Nog een groot voordeel van een matrastopper is dat je de hoogte van het bed zelf kunt aanpassen. Ideaal als je moeilijker in en uit je bed kunt komen! Bovendien blijven je huidige matrassen langer mooi, omdat ze minder belast worden.

Kies voor een molton

Wil je jouw matras langer mooi houden? Dan is een molton hoes een uitstekende oplossing. Deze wordt gebruikt om het matras extra te beschermen. Doordat het matras niet in direct contact met vocht komt, zal deze langer mooi blijven. Bovendien is een molton hoes veel eenvoudiger te wassen, waardoor je bed veel hygiënischer blijft. Hierbij is het wel belangrijk om de hoes, net als de rest van het beddengoed, minimaal één keer per week op 60 graden te wassen.

Stofzuigen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan de levensduur van jouw matras zeker ten goede komen als je het bed met enige regelmaat stofzuigt. Dit is een goede manier om huidschilfers, stof en huisstofmijt te verwijderen, waardoor je matras langer mooi blijft.