fish finder wat is het
mannentechnology

Wat is een fish finder en waar wordt deze voor gebruikt?

1.37Kviews

Vissers opgelet! In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de altijd populaire fish finder. Voor beginnende vissers is het bijna niet voor te stellen dat je met behulp van een speciale dieptemeter op zoek gaat naar vissen. Laat jou maar lekker aan de wal zitten. Wanneer je echter vanaf een kleine boot gaat zeevissen kan een fish finder zeker de uitkomst bieden. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat is een fish finder nu eigenlijk?

Fish finder: wat is het precies?

De term fish finder is niet bij iedereen bekend. Daarom eerst een korte introductie. Een fish finder, visvinder of dieptemeter wordt gebruikt tijdens het vissen. Hierbij denken we niet direct aan de gezellige visuitjes bij de oever, maar meer aan vissers die open water betreden om vis te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld op zee zijn, maar ook in meren of andere langgerekte wateren.

Een kwalitatieve fish finder is in staat om de diepte van het water te meten. Dit klinkt misschien overbodig. Wat maakt het immers uit hoe diep het water is als je aan het vissen bent? Toch is dit belangrijker dan je denkt. Bij het berekenen van de diepte moet het apparaat namelijk ook het bodemverloop en de aanwezigheid van vis, obstakels en plantengroei meten. Door een dieptemeter te gebruiken weet je dus precies of je op een locatie met veel vis bent. Zo voorkom je urenlang vissen in wateren waar weinig vissen te vinden zijn. Een fish finder is enkel in staat om deze informatie te geven als je recht over de plaats heen vaart. Je kunt dus niet grote gebieden uitkammen voor vis. Je moet er recht boven varen, wil de fish finder aanslaan. In feite is een fish finder dan ook niet meer dan een afstandsmeter. Het meet de afstand tussen de transducer en de bodem. Om die afstand te meten worden ook obstakels ontdekt. Deze kan de visser weer gebruiken om vis te vangen.

fish finder

Waarom een fish finder gebruiken?

Een fish finder is natuurlijk niet verplicht. Je kunt ook afgaan op je eigen gevoel en op goede hoop een vislocatie uitzoeken. Dit zorgt soms echter wel voor teleurstellende resultaten. Vroeger moest je maar op de informatie van anderen afgaan of zelf verschillende wateren leren kennen. En dan nog konden de locaties snel wisselen en voor je het wist zat je weer uren op dezelfde plek. Geen vis in de boot. Met een fish finder weet je altijd precies op welke locatie je het beste de hengel uit kunt gooien. Natuurlijk geeft dit nog steeds geen garantie dat ze ook daadwerkelijk zullen bijten, maar zo weet je wel zeker dat je niet op een visloze plek aanwezig bent.

Waar let je op bij de aanschaf van een fish finder?

Overtuigd van de kwaliteiten en voordelen van een fish finder? Dan zal je al gauw merken dat het aanbod van deze handige apparaten ontzettend groot is. Bij de aanschaf van een fish finder is het met name van belang dat je goed bedenkt hoe je deze gaat gebruiken. Iemand die enkel in kleine wateren vist, zal niet direct een heel duur systeem aan hoeven te schaffen. Wanneer je echter op zee vist, dan heb je wel een heel goed apparaat nodig om over de juiste informatie te beschikken. Laat je informeren door de leverancier van deze apparaten, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.