Wat is een relais
wonen

Wat is een relais?

2.71Kviews

Een relais is een welbekende term in de wondere wereld van elektriciteit. Hiermee kan op innovatieve wijze vanuit een lage spanning naar een grotere spanning worden geschakeld. Je kunt als het ware een groot voertuig laten rijden door op een minuscuul knopje te drukken. Een relais beschikt over ontzettend veel verschillende voordelen. Toch is nog lang niet iedereen bekend met de werking van dit product. Hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Relais: een innovatieve schakelaar

Een relais is een innovatieve schakelaar die het mogelijk maakt om verschillende stromen aan elkaar te schakelen. Met de strakke afwerking van Jung A500 producten valt deze nauwelijks op, maar is het wel mogelijk om grote stromen met elkaar te verbinden. Een relais is een schakelaar en spoel in één compacte behuizing. Maar wanneer spreken we precies van een relais?

Je spreekt pas van een relais wanneer een schakelaar met behulp van een spoel kan worden aangedreven. Hierbij is het mogelijk om zowel apparaten met een hogere spanning als apparaten met een lagere spanning aan elkaar te schakelen. Zo kan je grote apparaten besturen met slechts één klein knopje. Het schakelen van een relais gebeurt op innovatieve wijze, waarbij de veiligheid altijd gegarandeerd kan worden.

Hoe werkt een relais?

Een relais beschikt over twee hoofdcomponenten: de spoel en de schakelaar. Op basis van deze twee elementen kan het systeem op de juiste manier worden aangedreven. De spoel is hierbij het belangrijkste onderdeel. De spoel zorgt ervoor dat er een elektromagnetisch veld ontstaat. Dit gebeurt enkel wanneer er spanning op gezet wordt. Zodra dit proces is voltooid kan de relais ook als schakelaar worden gebruikt.

Het relais is een relatief eenvoudige en veelgebruikt component in diverse digitale schakelingen. Deze wordt voornamelijk gebruikt om een groot elektronisch apparaat in werking te stellen. De grote stroom voor het geschakelde apparaat hoeft hierbij direct doorgeschakeld te worden. Dit gebeurt middels de stroom en spanning die naar de spoel wordt gebracht. Dit verhoogt de veiligheid van de schakeling.

Hoe werkt een relais?

Voor welke digitale schakelingen wordt een relais gebruikt?

Een relais kan voor verschillende schakelingen worden gebruikt. Zo zien we bijvoorbeeld dat een relais veelvuldig in de centrale verwarming wordt verwerkt. Dit is duidelijk hoorbaar aan de ‘klik’ bij het aan- of uitschakelen van de thermostaat. Daarnaast wordt een relais ook gebruikt bij voertuigen, de computertechniek en de spoortstroomloop voor treinen.

Voordelen van een relais

Maar waarom is het zo belangrijk om een relais te plaatsen? Wij zetten de voordelen op een rijtje:

  • Het grootse voordeel van een relais is dat de spoelspanning heel laag is. Hierdoor kun je grote en zware motoren eenvoudig aan- en uit schakelen, zonder dat dit ontzettend veel kracht kost. Vaak maak je enkel gebruik van een klein drukknopje.
  • Door het gebruik van een relais wordt het geheel ook een stuk robuuster en veiliger dan bij een doorsnee elektronische oplossing.

Ondanks de voordelen is het wel belangrijk dat je het juiste relais gebruikt voor de juiste toepassing. Let daarbij ook op de minimale en maximale stroomsterkte door de contacten. Zo voorkom je een (te) korte levensduur en heb je lang plezier van jouw stroomcircuit.