Thuiswerken of toch maar weer naar kantoor?
Algemeenzakelijk

Thuiswerken of toch maar weer naar kantoor?

787views

Wellicht moest je tijdens de lockdowns thuiswerken. Je richtte een thuiskantoortje in, koos de beste internet provider voor een snelle verbinding en installeerde Zoom om vergaderingen te houden. Iedereen heeft ondertussen weer de mogelijkheid om terug te gaan naar kantoor, maar thuiswerken heeft toch ook wel zijn voordelen. Wat is nu eigenlijk beter?

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen

Het grootste voordeel? Geen reistijd! Dit weegt misschien niet zo zwaar als je met tien minuten fietsen op kantoor bent, maar als je elke dag een uur of meer moet forenzen, is thuiswerken toch wel aanlokkelijk. Een ander voordeel is dat je net even iets meer vrijheid hebt wanneer je vanuit huis werkt. Je bent thuis voor pakketjes die bezorgd worden en je kunt zelf de kinderen naar school brengen. Werk je normaal gesproken op een vrij rumoerig kantoor of heb je een kletsgrage collega tegenover je? Dan is het thuis waarschijnlijk gemakkelijker om je te concentreren. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door KiM, zijn thuiswerkers wel 41 procent productiever dan hun collega’s op kantoor. Ook is er onder de thuiswerkers een lager ziekteverzuim.

Voordelen van werken op kantoor

Op kantoor heb je altijd een goede werkplek. Je zit op een ergonomische stoel en je monitor staat op de juiste hoogte afgesteld. Hierdoor verlaag je de kans op lichamelijke klachten. Ook heb je supersnel internet zonder dat je zelf op zoek moet naar de beste internet provider. Daarnaast is het veel makkelijker privé en werk gescheiden te houden wanneer je daadwerkelijk van huis moet om te werken. Je houdt je tijdens kantooruren niet bezig met wasjes draaien of het doen van de afwas en als je thuiskomt zal je je ook minder snel bezighouden met werkgerelateerde zaken. Op kantoor heb je tot slot meer contact met medewerkers. In plaats van te mailen, bellen of zoomen, loop je gewoon langs je collega wanneer je iets moet overleggen. Dat is niet alleen gezellig, maar het geeft je ook een reden om wat vaker de benen te strekken.

Tips voor thuiswerken

Thuiswerken heeft veel voordelen. Het kan daarom zijn dat je ervoor kiest één of meerdere dagen vanuit huis te werken. Wij geven je graag wat tips die thuiswerken nog fijner en efficiënter maken. Zorg er allereerst voor dat je je thuiskantoor goed inricht. Doordat je niet meer naar kantoor hoeft te reizen, beweeg je misschien minder. Hierdoor kun je sneller lichamelijke klachten krijgen. Voorkom dit door de tijd die je normaal gesproken kwijt bent aan reizen, te gebruiken voor een wandeling of een workout. Tot slot: plan je dag goed in en neem op tijd pauze, zodat je productief blijft.