Voordelen van het fietsen naar werk
AfvallenGezondheidmannen

Voordelen van het fietsen naar werk

1.35Kviews

Iedereen weet het wel. Fietsen is gezond en we zouden het allemaal meer moeten doen. Maar wat zijn nou precies de voordelen van fietsen? Worden de voordelen van het fietsen niet een beetje opgeblazen? Het korte antwoord hierop is, nee. Fietsen heeft gewoonweg zulke sterke voordelen dat iedereen dit vaker zou moeten doen. En nee, met een les spinning in de avond in de sportschool haal je niet dezelfde voordelen als het fietsen naar je werk. Hoe dit alles in elkaar steekt? Lees snel verder!

Milieu

We zijn verantwoordelijk voor onze invloed op het milieu. Door de auto in te ruilen voor een fiets verminder je je CO2-uitstoot. De elektrische fiets is dus een duurzame keuze. Een elektrische fiets veroorzaakt namelijk slechts 3% CO2-uitstoot ten opzichte van een auto. Door de trapondersteuning kunnen afstanden tot 20 kilometer worden afgelegd en kan de auto in 40% van de gevallen blijven staan.

Lichamelijke gezondheid

Iedereen weet het eigenlijk wel, fietsen is super gezond. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat fietsers gemiddeld vijf jaar langer leven dan niet- fietsers. Wanneer je 5 dagen per week een kwartier heen- en een kwartier terug fietst van bijvoorbeeld je werk, kom je al ruimschoots aan de aanbevolen 2,5 uur beweging per week! Fietsen is daarnaast ook ideaal voor mensen die overgewicht hebben, veel beter dan bijvoorbeeld hardlopen. Dat komt omdat fietsen een low impact training is, die de gewrichten bijna niet belast. Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen. Doordat het fietszadel het lichaamsgewicht opvangt zullen de knieën en enkels ontlast worden terwijl je met slechts 10 minuten fietsen al ongeveer 97 calorieën verbrand hebt.

Mentale gezondheid

Het effect van fietsen is dat terwijl je lijf en ademhaling harder werken, Je hoofd juist tot rust komt. Tijdens het fietsen kan je even aan iets anders te denken dan de dingen die de hele dag al door je hoofd spoken. Lange ritten zorgen er dus voor dat je mentaal ontspant. Fietsen heeft een positief effect op het verminderen van stressklachten. Wist je dat fietsen zelfs vaak als antidepressivum wordt beschreven? Dit komt door het biologische effect wat fietsen op de hersenen heeft. Tijdens het fietsen komt er meer van de neurotransmitter serotonine vrij in je hersenen. Dit stofje geeft je een geluksgevoel.

Tijdbesparend

Met de elektrische fiets sta je niet in de file en hoef je niet eeuwig op zoek naar een parkeerplek. Je hoeft hierdoor niet meer extra vroeg van huis om niet te laat op werk aan te komen vanwege drukte op de weg. Door de fiets naar werk te nemen kan je op tijd op werk zijn en misschien nog belangrijker, op tijd weer thuis zijn. Daarnaast bespaar je tijd door de work-out tegelijk met je reizen te combineren. Zo hoef je geen tijd en geld meer te besteden aan de sportschool.

Fietsen naar je werk bespaart geld

Fietsen naar je werk is een goedkope manier van transport; het is goedkoper dan met de bus of met de auto. De kosten van het fietsen zijn erg afhankelijk van het soort fiets; een elektrische is bijvoorbeeld iets duurder dan een tweedehandsje van Marktplaats. Maar met bijvoorbeeld een elektrische heren fiets ben je wel veel sneller thuis en je weet, tijd is geld. Fietsen kan je daarnaast zorgkosten besparen en als je iedere dag naar je werk fietst is een abonnement bij de sportschool wellicht helemaal niet nodig.

Dus, zet je auto in de garage en stof je stalen ros af. Probeer het gewoon eens en ervaar de heerlijke vrijheid en alle bijbehorende voordelen van het fietsen naar je werk!