Auto lease 1
Autocar techzakelijk

Wat is goedkoper: private lease of zakelijk lease?

2.17Kviews

Bij het leasen van een auto sta je direct voor meerdere keuzes. Een van de belangrijkste te nemen beslissingen is de keuze tussen private- of zakelijk lease. Wanneer jij een auto van de zaak mag leasen of als zzp’er werkt, kan het interessant zijn om naar de fiscale voordelen van zakelijk lease te kijken. Als MKB’er is het zelfs mogelijk om een privé auto voor zakelijke doeleinden te gebruiken (dit is aftrekbaar van de belasting) en een zakelijke auto voor privé ritjes. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat is het voordeligst voor jou: private lease of zakelijk lease?

De voordelen van private leasen

Er is sprake van private lease als je als particulier een auto op jouw naam leaset. Hierbij gaat het om een auto voor privé gebruik. De auto wordt altijd bij de RDW geregistreerd en staat gedurende de contractperiode op jouw naam.

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor private lease. Het stelt ze in staat om direct over een nieuwe auto te beschikken, zelfs als ze niet direct het gehele aankoopbedrag kunnen betalen. Bovendien sta je nooit voor onverwachte kosten. Je betaalt iedere maand een vast tarief en komt nooit voor onverwachte kosten te staan. Daarnaast hoef je geen fiscale bijtelling te betalen.

Veel consumenten denken nog steeds dat private lease een lening betreft om aan een nieuwe auto te komen. Ze verwarren private lease met financial lease. Hierbij leen je het geld en betaal je iedere maand rente, zodat de auto uiteindelijk van jou wordt. Bij private lease is dit nooit het geval. Na enkele jaren lever je de auto weer in en kan je ervoor kiezen om opnieuw een private lease contract af te sluiten, de auto wordt echter nooit van jezelf.

Private-Lease

Fiscale voordelen van zakelijk leasen

Mag jij een auto van de zaak leasen? Of ben je werkzaam als zzp’er en gebruik je de auto veelvuldig om je werkzaamheden te verrichten? De autokosten zijn in dit geval aftrekbaar. Denk hierbij aan de gewone onderhoudskosten, brandstof en het aanschafbedrag. Wanneer je veelvuldig van een ‘zakenauto’ gebruik maakt, is zakelijk leasen zeer interessant.

Als MKB’er beschik je over nog meer mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om een privé auto ook zakelijk in te zetten en deze kosten van de belasting af te trekken, maar je kunt ook kiezen voor een zakelijke auto en mag deze voor privé ritjes gebruiken. Let op: hierbij geldt wel dat er enkele regels worden opgesteld. Wanneer je ook privé gebruik maakt van een zakelijke auto zal je belastbaar inkomen iets omhoog gaan.

Private lease of zakelijk lease: wat is goedkoper?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Hierbij is het vooral belangrijk om naar de functie van de auto te kijken. Gebruik je deze vooral voor zakelijke doeleinden of rij je hier vooral privé mee? Als particulier is private lease natuurlijk verstandiger, ook als je als zzp’er eigenlijk weinig van de auto als vervoersmiddel gebruik maakt. Wanneer je echter voor de zaak moet leasen of veel zakelijke ritjes als zzp’er maakt, is zakelijk leasen weer fiscaal voordeliger.