Welke factoren zijn van invloed op de hoogte van mijn autoverzekering?
AutomannenVakantiezakelijk

Welke factoren zijn van invloed op de hoogte van mijn autoverzekering?

1.73Kviews

Bij het afsluiten van een autoverzekering let je natuurlijk op de hoogte van de premie. Maar hoe komt het toch dat de hoogte van de premie voor iedereen anders is? Zelfs wanneer twee mensen dezelfde auto aanschaffen en ook dezelfde autoverzekering afsluiten zullen zij nog een andere premie betalen. Hoe wordt de hoogte van de premie dan bepaald? En kun je hier zelf nog invloed op hebben? De autoverzekering berekenen begint met begrijpen welke factoren van invloed zijn. Daarom hebben wij alle informatie die je nodig hebt op een rijtje gezet.

Persoonlijke factoren

Bij het berekenen van de premie wordt er altijd een zogenaamde risicoanalyse uitgevoerd. Hierbij worden er naar meerdere factoren gekeken. De hoeveelheid premie die je gaat betalen hangt onder andere af van persoonlijke factoren. Hierbij kun je aan het volgende denken.

Je leeftijd speelt een ontzettend belangrijke rol bij het berekenen van de premie. Dit is vooral van belang wanneer je jonger dan 24 of ouder dan 60 jaar bent. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze groepen sneller schade rijden. Hierdoor loopt de verzekeraar een hoger risico dat hij zal moeten uitkeren. Dit risico wordt op de consument verhaald.

Als je in het verleden een wanbetaler bent geweest kan de verzekeraar het risico erg hoog vinden om de auto voor jou te verzekeren. Toch is hij verplicht om jou te verzekeren. Daardoor zal echter wel de premie ook enorm omhoog gaan.

Als je een strafrechtelijk verleden hebt of veel schades in een korte periode hebt gereden kan de verzekeraar ervoor kiezen om de premie omhoog te gooien. Het risico op herhaling is dan gewoon te groot. Let op: dit geldt niet voor gewone snelheidsovertredingen. Pas wanneer een zaak voor de rechter komt en de verzekeraar hier lucht van krijgt, kan dit van enorme invloed zijn op je verzekering.

Persoonlijke factoren auto

Externe factoren

Natuurlijk spelen niet alleen persoonlijke factoren een belangrijke rol. Hoewel deze vaak wel eenvoudig te voorkomen zijn, op de leeftijdsdiscussie na dan. Ook externe factoren spelen een grote rol.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dagwaarde van je auto. Een speciale auto zal ook na tien jaar waarschijnlijk nog heel veel waard zijn. Het zal de verzekeraar daarom veel kosten wanneer deze total los gereden wordt. Daarom wordt er ook direct een hogere premie gerekend. De meeste auto’s worden echter minder waard naarmate ze ouder worden, waardoor de premie dus niet extra hoog zal worden gelegd.

Ook de omgeving waarin je woont speelt een belangrijke rol. Uit verschillende onderzoeken kan worden vastgesteld dat de kans op ongevallen en diefstal in de drukkere steden veel hoger ligt. Hierdoor is de kans dat de verzekeraar moet uitkeren voor iemand die uit Amsterdam komt vele malen groter dan als iemand in Groningen woont. De wegen zijn niet alleen drukker, maar ook vandalismecijfer ligt hier veel hoger. Hier moet de verzekeraar rekening mee houden bij het bepalen van de premie. Zo betalen mensen uit Groningen veel minder autopremie dan mensen uit de Randstad.

Besparen op de autoverzekering is niet gemakkelijk. Op veel van de bovenstaande factoren heb je geen invloed. Zorg er echter wel voor dat je de factoren waar je wél invloed op kunt uitoefenen zoveel mogelijk vermijd. Betaal dus altijd op tijd en voorkom gigantische boetes. Stap daarnaast regelmatig over en vergelijk autoverzekeringen zodat je altijd de goedkoopste deal sluit!