Waarom een vechtsport beoefenen?
mannensport

Waarom een vechtsport beoefenen?

3.33Kviews

In Nederland zijn er steeds meer mensen die actief een vechtsport beoefenen. Hieruit blijkt direct hoe populair vechtsporten tegenwoordig zijn. Toch zien we ook wisselende reacties. Een zwaard kopen om een vechtsport te beoefenen? Getraind worden om gevechten te doorstaan? Het klinkt allemaal wel heel agressief en gevaarlijk. Wat als iemand met de verkeerde bedoelingen op een vechtsport gaat?

Deze vragen zijn helemaal niet zo vreemd. Bedenk echter wel dat het beoefenen van een vechtsport gevaarlijker klinkt dan het in werkelijkheid is. Bij vrijwel iedere vechtsport wordt er bij de eerste les direct verteld dat je de geleerde technieken nooit zomaar op straat mag uitproberen. Vooral behendigheid en omgaan met je lichaam spelen een belangrijke rol. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, speelt het vechten zelf een kleinere rol binnen deze sporten. Bovendien brengt het beoefenen van een vechtsport veel voordelen met zich mee. Wij zetten ze in dit artikel voor jou op een rijtje.

Goed voor de behendigheid

Voorheen zagen we op vechtsporten enkel mannen en jongens. Inmiddels is dit verleden tijd. Steeds meer meisjes en vrouwen bestormen de sportscholen om een vechtsport te beoefenen. Dat is niet voor niets. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een les in vechtsport beter is voor de behendigheid dan een balletles! Bij het beoefenen van een vechtsport leer jij je lichaam beter kennen. Je weet hoe ver je kunt gaan, hoeveel je uiteindelijk aan kunt en hoe je je lichaam een stuk leniger kunt maken. Lessen in vechtsport kunnen dan ook van positieve invloed zijn op jouw lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen. Bovendien kunnen ze helpen bij het beoefenen van andere sporten.

Let wel op dat je altijd over de juiste kleding en schoeisel beschikt. In veel sportscholen worden kung fu schoenen bijvoorbeeld zelfs verplicht gesteld. Ook bij vechtsporten geldt dat een goede voorbereiding al het halve werk is. Verwacht dus niet dat de sport alles voor jou doet, maar besef dat je zelf ook flink moet investeren.

kung-fu-schoenen

Meer zelfvertrouwen

Heb je altijd al gekampt met een laag zelfbeeld? Vind je het lastig om contact te leggen met anderen? Dan is het beoefenen van een vechtsport helemaal geen gek idee. Door meer over je lichaam te leren en deze op een positieve wijze te gebruiken, zal je merken dat je zelfvertrouwen stijgt. Daarnaast ligt de nadruk bij een vechtsport op het intensieve contact tussen de deelnemers. Je moet de anderen volledig kunnen vertrouwen en samen aan je lichaam en geest werken. Dat schept een band. Bovendien zorgt sporten voor de aanmaak van een speciaal stofje, waardoor je het vaak gemakkelijker vindt om te communiceren.

Meer dan schoppen en slaan

Vaak wordt, overigens geheel ten onrechte, gedacht dat een vechtsport enkel uit schoppen en slaan bestaat. Het is echter nog veel meer dan dat. Het beoefenen van een vechtsport vraagt om veel discipline, daar moet je goed op voorbereid zijn. Enkel de aanschaf van een nieuw karate pak is niet voldoende. Je moet iedere training aanwezig zijn, luisteren naar de instructies en je lichaam uitdagen. Met een vechtsport leren zowel mannen als vrouwen hoe ze met omgangsvormen en gedragsregels kunnen omgaan en tegelijkertijd hun lichaam kunnen trainen. Het beoefenen van een vechtsport loont!