winterbanden
car techmannen

Zo maak je jouw auto winterproof

1.33Kviews

De koude wintermaanden komen eraan. Het kan geen kwaad om de auto alvast even goed te controleren, want voorkomen is beter dan genezen. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je voorbereid bent op de winter en kun je veel problemen voorkomen.

Winterbanden

Heb je de winterbanden nog niet laten plaatsen? Dan wordt het tijd om dat te doen, want zodra de buitentemperatuur onder de zeven graden Celsius komt, zijn de winterbanden aan de beurt. Daarmee heb je meer grip op het wegdek en rijd je dus veiliger.

IJsvorming

Het krabben van autoruiten en spiegels is voor veel mensen een bron van ergernis. Je kunt dat voorkomen door de boel ’s avonds af te dekken. Leg bijvoorbeeld een deken over je voorruit, zodat zich geen ijs op het glas kan vormen. Spiegels kun je inpakken door er een zakje overheen te schuiven.

Handrem

Zet de auto niet op de handrem als het gaat vriezen. Kies er in plaats daarvan voor om de auto in de eerste versnelling te zetten bij het verlaten van het voertuig. Hiermee voorkom je dat de handrem bevriest terwijl die in functie is.

Ruitschade

Controleer je voorruit eens kritisch op eventueel aanwezige ruitschade door steenslag. Laat kleine beschadigingen direct door Glasgarage herstellen, om erger te voorkomen. In de winter zetten je waarschijnlijk de verwarming in de auto aan. Die plotselinge warmtestroom kan ervoor zorgen dat een zwakke plek in een autoruit gaat scheuren. Realiseer je dat bij een voorruit vervangen kosten snel kunnen oplopen. Dat kun je beter voorkomen!

Zo maak je jouw auto winterproof

Accu

Wanneer je uitsluitend korte ritjes maakt met je auto, krijgt de accu niet voldoende de gelegenheid om op te laden. Het is daarom aan te bevelen om juist in deze tijd van het jaar regelmatig een langere rit te maken met je auto. Zo voorkom je dat de kwaliteit van de accu snel achteruit gaat.

Vloeistoffen

Controleer het vloeistofpeil van je auto. Dat zou sowieso een vaste routine moeten zijn. Specifiek voor de ruitenwisservloeistof geldt dat je een variant moet gebruiken waar antivries in zit. Doe je dat niet, dan loop je het gevaar dat de voorruit midden op de dag gaat bevriezen, nadat je hem met de vloeistof gereinigd hebt.

Condens

Juist in de wintermaanden beslaan autoruiten snel aan de binnenkant. Doe wat kattengrit in een pantykousje, knoop het dicht en leg het in de auto als vochtvreter.