4 tips voor een duurzaam 2019
Gezondheidwonenzakelijk

4 tips voor een duurzaam 2019

2.1Kviews

In 2019 speelt duurzaam en energiebewust leven een belangrijke rol. We proberen steeds vaker voor duurzame alternatieven te kiezen en worden hierbij gestimuleerd door de overheid. We zijn niet alleen op de hoogte van de schadelijke gevolgen van ons gedrag voor het milieu, maar zijn ook druk bezig met de energietransitie in ons land. Fossiele brandstoffen raken immers uitgeput en we worden steeds meer gestimuleerd om voor groene alternatieven te kiezen. Duurzaam leven is de norm in 2019. Maar hoe kan jij je steentje bijdragen? Wij geven 5 tips voor een duurzaam 2019.

1. Stap over op een groene energiemaatschappij

Groene energiemaatschappijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Door de toenemende vraag naar duurzame energie, zien we dat het aanbod ook steeds groter wordt. Dat is goed nieuws voor de huidige energietransitie, maar maakt het voor de meeste consumenten wel lastig om een nieuwe energiemaatschappij te kiezen. Groene energie heeft immers nog steeds een duur imago. Daarom vinden veel mensen het lastig om de overstap te maken. Dit terwijl grijze stroom en gas steeds duurder lijkt te worden. Dit komt vooral doordat de overheid deze voorzieningen steeds duurder maakt. Hiermee proberen ze de consument over te halen om op groene stroom en gas over te stappen. Dit is dan ook de eerste stap naar een duurzaam 2019.groene energiemaatschappij

2. Zelfvoorzienend

Steeds meer mensen kiezen voor alternatieven om zelf groene energie op te wekken. Wandel een willekeurige Nederlandse straat binnen en je ziet direct heel wat zonnepanelen op de daken pronken. Ook warmtepompen zijn tegenwoordig ontzettend populair. Wanneer je echt een grote stap naar een duurzaam bestaan wilt maken, is de aankoop van zelfvoorzienende producten een slim besluit. Hierbij draag je niet alleen je steentje aan het milieu bij, maar bespaar je ook op de lange termijn veel geld. Dat noemen we pas een echte win-win situatie.zelfvoorzienend energie

3. Kies voor duurzame elektronische apparaten

Onze huidige samenleving staat in het teken van elektronica. We genieten continu van apparaten om ons leven een stuk eenvoudiger te maken. Die apparaten zorgen niet alleen voor extra luxe in ons dagelijkse leven, maar kosten helaas ook vaak veel stroom. Gelukkig staat de techniek niet stil en zien we dat er ieder jaar weer duurzamere grote elektronische apparaten op de markt verschijnen. Kies daarom altijd voor grote huishoudelijke apparaten met een groen energielabel. Besparen op de energierekening is zo niet alleen een stuk eenvoudiger, maar het milieu wordt ook nog eens minder belast. Bovendien genieten deze apparaten vaak van een langere levensduur, waardoor je op de lange termijn veel geld kunt besparen. Wees daarom bereid om meer geld uit te geven aan een groot apparaat, want in de toekomst zal deze investering enkel lonen.

4. Energiezuinig leven

Natuurlijk is het ook belangrijk om zelfbewustzijn te creëren. Hoe zit het met jouw energieverbruik? Sommige energieleveranciers monteren al slimme meters. Deze laten precies zien hoeveel energie er verbruikt wordt en wat de grootste kostenpost is. Natuurlijk kan je dit zelf ook berekenen door de meterstanden goed in de gaten te houden. Door energiezuiniger te leven, verlaag je de energierekening en verminder je de CO2-uitstoot van jouw woning. Energiezuinig leven hoeft echt niet lastig te zijn. Enkele simpele aanpassingen (denk bijvoorbeeld aan korter douchen of de verwarming iets lager draaien) zijn vaak al voldoende.