energierekenig besparen tips
zakelijk

Simpele tips om flink op de energierekening te besparen

2.01Kviews

2018 stond in het teken van energiebewust wonen. Is deze hype helemaal aan je voorbij gegaan of ben je van plan om in 2019 echt een frisse start te maken? Dan wordt het hoog tijd om te bekijken hoe je op de energierekening kunt besparen. Ondanks deze goede voornemens is het vaak lastig om een begin te maken. We zijn vaak bang dat we moeten inleveren op het wooncomfort als we meer gaan denken aan het milieu en onze portemonnee. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Door bewustwording te creëren over het besparen van energie, zal je zien dat dit helemaal niet lastig hoeft te zijn en het woongenot nooit in geding komt. Wij geven je enkele simpele tips om flink op de energierekening te besparen.

Stap over van energiemaatschappij

De gemiddelde consument blijft zijn energiemaatschappij jarenlang trouw. Waarom zou je, als je ontzettend tevreden bent, immers overstappen van energieleverancier? Het antwoord is simpel: je kunt ontzettend veel besparen door de overstap te maken. Hierbij hoef je je eigen gewoontes niet eens aan te passen.

Energie vergelijken bij Independer geeft jou meer inzicht over de voor- en nadelen van verschillende energieleveranciers. Zelf onderzoek doen naar de verschillende tarieven is vaak een tijdrovende klus. Dankzij deze handige vergelijkingstool zie je binnen één oogopslag waar je het voordeligst uit bent. Zo bespaar je gemakkelijk en snel veel geld en kost het doen van research geen extra tijd.overstappen energiemaatschappij

Meer inzicht in energieverbruik

Nadat je de overstap hebt gemaakt is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Hierbij is het belangrijk om de jaarafrekening goed onder de loep te nemen. Hier vind je informatie over het verbruik van gas en elektriciteit. Gas is doorgaans de grootste kostenpost. Door inzicht te krijgen in jouw eigen energieverbruik, krijg je een goed idee hoe je de maandelijkse kosten kunt verlagen.

Besparen op elektriciteit

Elektriciteit gebruiken we bijna de hele dag door. Vaak staan we hier niet eens bij stil. Als je een stekker in het stopcontact duwt, zal je niet meteen denken aan de elektriciteit die direct wordt doorgeschakeld. Toch is het wel belangrijk om je meer bewust te worden van dit soort dingen. Er zijn ook apparaten die de hele dag door stroom vragen, denk bijvoorbeeld aan de koelkast, de vaatwasser en andere grote elektrische apparaten die altijd op het stroom zijn ingeschakeld. Zelfs als je deze niet gebruikt, blijven ze stroom vragen. Wij geven je enkele handige tips om te besparen op elektriciteit:

  • Trek de stekkers uit het stopcontact als een apparaat niet meer gebruikt wordt. Een televisie, oplader van de telefoon, dit zijn allemaal dingen die stroom blijven verbruiken als ze niet in gebruik zijn. Door deze na gebruik direct uit het stopcontact te verwijderen, kun je tientallen euro’s per jaar op je energierekening
  • Schaf energiezuinige verlichting aan en schakel lampen bij het verlaten van een ruimte altijd direct uit.
  • Schaf energiezuinige apparaten aan, deze herken je aan een groen energielabel.

energielabel

Besparen op gas

Gas is in de meeste gezinnen de grootste kostenpost. Dankzij de volgende simpele tips is het mogelijk om veel geld te besparen:

  • Zet de thermostaat één graad lager. Het verschil is bijna niet te merken, toch scheelt dit je tientallen euro’s per jaar. De ideale temperatuur binnenshuis ligt tussen de 19 en 21 graden.
  • Investeer in een inductieplaat en voorkom het koken op gas. Uiteindelijk zullen gasfornuizen uit ons straatbeeld verdwijnen. De overheid streeft naar gasloze woningen. Maak daar alvast een begin mee en kook op inductie. Dit scheelt je veel kosten per jaar en je bent alvast klaar voor een gasloos bestaan.