Alles wat je moet weten over de helmplicht op de snorfiets vanaf 1 januari 2023
mannen

Alles wat je moet weten over de helmplicht op de snorfiets vanaf 1 januari 2023

516views

Vanaf 1 januari 2023 is er een grote verandering doorgevoerd voor de eigenaren van een snorfiets. Waar zij voorheen geen helmplicht hadden, zijn zij sindsdien ook verplicht om een helm te dragen. Dat is best wel even wennen. Voor veel mensen maakte het namelijk een groot verschil of zij wel of geen helm moesten dragen. Sommigen lieten hier zelfs hun tussen de verschillende scooters aan afhangen.

Inmiddels is dat dus helemaal anders. Nu geldt ook een helmplicht voor scooters met het blauwe kenteken. Maar wat houdt dit precies in? Hier vind je alles wat je moet weten over de nieuwe helmplicht.

Waarom is een helmplicht van belang?

Grootleveranciers van helmen zoals Helmonline hebben het de afgelopen maanden en weken enorm druk gehad. Logisch, want er zijn veel scooters met blauw kenteken in ons land. Deze werden altijd ontzien van de helmplicht. Voor velen van hen dan ook een reden om voor een snorfiets te kiezen. Inmiddels is dat verleden tijd. Toch kwam dat niet helemaal al verrassing. Er werd al jaren gediscussieerd over de noodzaak om de helmplicht verder uit te breiden. Al in 2018 werd er over gesproken. Uiteindelijk heeft het dus bijna vijf jaar geduurd voordat de wet daadwerkelijk veranderd werd. Maar wat levert de uitbreiding van deze wet precies op?

Het antwoord is eenvoudig: het vergroten van de verkeersveiligheid. Het is immers gek dat een snorfiets wordt uitgezonderd van de helmplicht. Dit geldt voor alle voertuigen die maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden. Bij een valpartij met 25 km/u kun je immers ook heel lelijk terechtkomen. Bovendien is het aantal verkeersongelukken met snorfietsen erg groot. Met het invoeren van de helmplicht hoopt het kabinet dat mensen meer aan de veiligheid gaan denken of misschien zelfs overstappen naar een veiliger vervoermiddel.

Wees er op tijd bij!

De helmplicht is dus al enkele weken geleden ingevoerd. Er was sprake van een lange overgangsperiode, dus we gaan er vanuit dat iedereen al over een helm beschikt. Heb je deze nog niet? Wacht hier dan niet te lang mee en ga zeker niet zonder op pad. De politie let er nu extra op dat alle bestuurders van een scooter of snorfiets over een helm beschikken. Als je toch zonder op pad gaat, riskeer je een boete van 95 euro! Dan kun je veel beter een helm kopen.

Meer veranderingen

Niet alleen de helmplicht is nieuw voor de bestuurders van snorfietsen, er zijn namelijk nog meer veranderingen doorgevoerd. Met de nieuwe regelgeving heeft het kabinet namelijk ook besloten dat de wegbeheerder snorfietsers kan verplichten om op de weg te rijden. Zo komen zij minder in contact met fietsers en kunnen hier dus minder ongelukken gebeuren. Dankzij de helm wordt het voor de bestuurders van de snorscooters ook veiliger om zich op de weg te bevinden. Dit verschilt echter per gemeente en mag door de wegbeheerder zelf bepaald worden. Houd de verkeersborden dus goed in de gaten en pas goed op een eventuele veranderende verkeerssituatie.