Hoe kom je aan een energieneutrale woning?
technologywonen

Hoe kom je aan een energieneutrale woning?

606views

Duurzaamheid is een veelbesproken thema. Hierbij draait het om het verbeteren van de wereld voor zowel mens als milieu. Dit geldt dan niet alleen voor nu, maar ook kijkend naar de toekomst. De woningen worden tegenwoordig zo energieneutraal gebouwd. Vroeger was dit wel anders. Veel mensen die wonen in een oudere woning, willen er dan natuurlijk voor zorgen dat ze kunnen wonen in een energieneutrale woning. Alleen hoe doe je dat nu precies? Voor meer informatie kun je hieronder verder lezen!

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair en niet meer te missen. Door middel van de zonnepanelen, kun je gebruik maken van natuurlijke energie. De zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten deze om in energie. Je kunt dus zonder energie te verbruiken gaan stofzuigen of een was draaien. Een erg energieneutrale oplossing voor je woning.

Juist gebruik van water

Het waterverbruik is ook een belangrijk punt rondom de duurzaamheid. Wanneer je wilt werken aan een goede duurzaamheid, kun je namelijk het beste zo min mogelijk gebruik maken van water. Ook is het belangrijk hier bepaalde keuzes in te maken. Zo kun je kiezen voor een elektrische geiser. Door middel van een elektrische geiser kun je namelijk op een duurzame manier gebruik maken van warm water. Hiermee kun je dan weer douchen of de vaatwasser aanzetten. Wel is het nog steeds van belang rekening te houden met de hoeveelheid water die je gebruikt. Zo is het slim om een wekker te zetten wanneer je gaat douchen en op te letten bij de momenten wanneer je water gebruikt. 

Isoleren van je woning

Oudere woningen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Dit kan ertoe leiden dat de woning zijn warmte verliest. Daarnaast kan de kou van buiten makkelijker naar binnen komen. Het is dus verstandig om je woning te isoleren om hem energie neutraler te maken. Dit kun je doen door middel van het vervangen van de ramen. Hier komen dan dubbel- of isolatieglazen in. Ook kun je de muren, het plafond of de vloer goed isoleren. Voor die isolatie zijn verschillende mogelijkheden, dus is het verstandig hier goed onderzoek naar te doen. 

Goede verlichting

In je woning heb je natuurlijk verlichting nodig. Hierdoor wordt alles in de woning beter zichtbaar, maar creëer je daarnaast ook meer sfeer. Hoewel de verlichting in de woning dus erg belangrijk is, wil je voorkomen dat dit ervoor zorgt dat je woning niet energieneutraal is. Bekijk dus goed naar de verlichting die je in je woning hebt. Zo kun je voor de verlichting in je woning het beste LED verlichting gebruiken. Hierdoor verbruik je namelijk een stuk minder energie dan wanneer je andere verlichting hebt. 

 

Bekijk goed de verschillende soorten LED verlichting die je kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van spotjes, maar ook grote lampen. Dit kan zowel buiten je woning als binnen in je woning. Door middel van de LED verlichting, maak je je woning op een sfeervolle manier toch duurzamer en is je woning meer energieneutraal.