gamesmannen

Dobbelspel kerst: een leuk alternatief om cadeautjes te verdelen en een gezellige avond te hebben

961views

Dobbelspel kerst is een leuke manier om een gezellige invulling te geven aan het vieren van kerst, of het nou met vrienden of familie is. Vroeger, we kunnen het ons waarschijnlijk allemaal nog herinneren, toen kregen we cadeautjes van de “kerstman”. Maar als je op een gegeven moment wat ouder wordt, dan ben je volwassen en dan houdt het op helaas. De kerstman komt immers alleen cadeautjes voor kinderen brengen. Vanaf dat moment stappen veel mensen over op een dobbelspel kerst of op lootjes trekken. Allebei zijn het goede alternatieven, maar er zitten wel aanzienlijk wat voordelen aan een dobbelspel kerst vergeleken met lootjes trekken. Bij lootjes trekken verbind je je namelijk vanaf het eerste moment aan iemand. Je koopt cadeautjes voor specifiek deze persoon. Bij een dobbelspel kerst is dat niet zo. Daarnaast heb je bij een dobbelspel kerst ook nog eens een ludiek spelelement, dat tevens afwezig is bij lootjes trekken. Een dobbelspel kerst zorgt dus voor veel interactie, gelach en gezelligheid. Dé ideale manier om cadeautjes te verdelen dus. Maar hoe werkt dit spel precies? Wij leggen het je uit!

Spelregels van het dobbelspel 

Goed, je hebt besloten om een dobbelspel kerst te gaan doen. Goed idee! Je hebt eigenlijk niet zo ontzettend veel nodig als je het dobbelspel kerst gaat spelen. Eigenlijk alleen, en je kan het misschien wel raden, een dobbelsteen. Om de beurt gooien alle deelnemers met de dobbelsteen. Er worden opdrachten uitgevoerd die afhankelijk zijn van het nummer dat gegooid is. Elk nummer betekent namelijk iets anders. De betekenis van de cijfers zijn als volgt:

 

1: als je 1 gooit, dan is het de bedoeling dat je een cadeautje pakt en bij je neerlegt. Pak hem alleen nog niet uit!

 

2: als je 2 gooit, dan worden alle cadeautjes die reeds zijn gepakt door iedereen, naar de persoon links van je verplaats

 

3: als je 3 gooit, dan mag je een cadeautje van de stapel pakken en deze tevens uitpakken

 

4: als je 4 gooit, dan gebeurt er eigenlijk hetzelfde als je 2 gooit, maar nu verschuiven de cadeautjes naar rechts in plaats van naar links

 

5: als je 5 gooit, dan pak je een cadeautje uit dat je reeds hebt gepakt

 

6: als je 6 gooit, dan pak je een cadeautje van de stapel maar je pakt deze nog niet uit

De tweede ronde

De bedoeling van het dobbelspel kerst is dat je blijft gooien volgens de regels die hierboven zijn uitgelegd, totdat alle cadeaus van de stapel zijn verdwenen. Dat wil zeggen dat iedereen als het goed heeft op zijn minst wel één cadeautje voor zich heeft liggen, al dan niet ingepakt. Nu is het tijd voor de tweede ronde van het dobbelspel kerst. De cijfers die gegooid kunnen worden krijgen nu een wat andere betekenis. Tevens wordt er een wekker gezet. Als de wekker afgaat, dan is het spel afgelopen. 

 

1: geef een pakje weg aan een andere speler

 

2: iedereen moet een cadeautje aan de persoon rechts van hem of haar afgeven

 

3: je moet met een persoon naar keuze al je cadeautjes ruilen

 

4: je moet met een persoon naar keuze één enkel cadeautje ruilen

 

5: je moet een cadeautje bij iemand wegroven, stelen dus

 

6: iedereen, dus alle deelnemers, schuiven een stoel naar links op (dit is eigenlijk dus hetzelfde als dat iedereen al zijn cadeautjes naar rechts doorgeeft)

 

Op het moment dat de wekker gaat, is de verdeling van de cadeautjes definitief. Alle cadeautjes die je voor je hebt liggen zijn nu van jou. Uiteraard kan er na het einde van het spel nog geruild worden. 

Soorten cadeautjes die geschikt zijn voor het dobbelspel kerst

Zoals je je misschien wel kan indenken, het is niet gebruikelijk om het dobbelspel kerst te doen met cadeautjes die krankzinnig duur zijn. Het zou een tamelijk bizar beeld zijn als er met iPhones en autosleutels over de tafel gestrooid zou worden. Nee, gangbaar is dat men voor het dobbelspel kerst ieder een aantal cadeautjes koopt die niet meer kosten dan ongeveer €15,00. Wat zijn dan goede voorbeelden? Nou, een kraslot doet het eigenlijk altijd goed. Net zoals een flesje met een likeur naar voorkeur. Maar je kan ook denken aan een vogelhuisje, of een messenset. Een goed boek wordt meestal ook wel gewaardeerd, net zoals een notitieboekje. Soms worden er ook speciale waterflessen gekocht als cadeautje voor het dobbelspel kerst. Je kan eigenlijk alle kanten op. Maar deze tip krijg je gratis: zorg ervoor dat je iets koopt waar je zelf ook blij mee zou zijn!