Hoe maak je golfbrekerelementen met Tetrapod-mallen?
technology

Hoe maak je golfbrekerelementen met Tetrapod-mallen?

491views

Nederland is een echt waterland. Alles omtrent water wordt dan ook nauwkeurig geregeld. Denk bijvoorbeeld aan waterkeringen en dijken. Natuurlijk zijn er mensen die ervoor moeten zorgen dat dit allemaal ook goed wordt onderhouden. Daarom zorgt Rijkswaterstaat op het strand bijvoorbeeld voor duinen en golfbrekers. Maar waar komen die golfbrekers vandaan? Een betonstorter weet dat er veel werk zit in het produceren van betonnen golfbrekerelementen. Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen die dit werk iets makkelijker maken dan dat het anders zou zijn. In dit artikel vertellen we je over de Tetrapod van BETONBLOCK®. Wat is een Tetrapod precies? En hoe wordt die gemaakt?

Wat is een Tetrapod-mal?

De Tetrapod is een golfbrekerelement in de kusttechniek. Golfbrekerelementen zijn onder andere de stenen en keien die je vaak langs de kust ziet. Met de Tetrapod-mal maak je betonnen elementen voor kustbescherming. Dit kan in verschillende maten. Hoe groot het element wordt, hangt af van de grootte van de mal. Wat opvalt aan de Tetrapod-mal is de bijzondere vorm. Van de betonmallen van BETONBLOCK® zijn we een rechthoekige vorm gewend. Tetrapod-mallen zien er in vergelijking anders uit: die hebben een vorm alsof er vier verkeerskegels aan elkaar zijn vastgemaakt met stompe punten. Deze vorm zorgt voor een betere golfbreekfunctie. De Tetrapods schuiven niet snel weg. De vorm van een Tetrapod zorgt er namelijk voor dat het water om golfbreker heen stroomt in plaats van er tegenaan. Daarbij schuiven de Tetrapods goed in elkaar.

Hoe werken Tetrapod-mallen?

Een Tetrapod maken met de Tetrapod-mallen van Betonblock.com is voor een betonstorter makkelijker dan je denkt. We zetten de stappen voor je op een rij:

  • Plaats een lege mal op een vlakke ondergrond. Drie van de vier punten rusten op de grond;
  • Breng aan de binnenkant van de mal een oliehoudende coating aan;
  • Giet het beton geleidelijk in de mal zodat de vier uitstulpingen van de mal goed worden gevuld;
  • Terwijl het beton wordt gegoten gaat een collega trillen met een elektrische trilnaald. Zo blijft het beton homogeen (glad);
  • Het beton wordt uitgehard;
  • Als het beton helemaal uitgehard is, verwijdert de storter de mal door eerst de pins te verwijderen en dan voorzichtig de kanten uit elkaar te trekken.

Duurzame golfbrekers

Door een ‘willekeurige’ plaatsing van meerdere Tetrapod-elementen is er weinig verschuiving, worden golven tegengehouden en wordt de kust beschermd. Tetrapods zijn ook duurzaam. Je kunt ze namelijk van restbeton maken. Dit is goed voor mens en milieu én bespaart ook kosten. Restbeton hoeft niet langer te worden afgevoerd en omdat het wordt hergebruikt, scheelt het ook aan inkopen. Alle onderdelen worden gemaakt in de eigen fabriek van BETONBLOCK® en zijn dus gelijkwaardig in kwaliteit. Daarbij scheelt het in de aanvoer van aparte aspecten en wordt de ecologische voetafdruk van de mal dus kleiner. De betonblokmallen van BETONBLOCK® zijn enorm veelzijdig en worden daarom in veel verschillende landen gebruikt in de bouw.