Orthopedische oplossingen voor volwassenen en kinderen
ALKMAAR - Rob Verhoogt van Veld Orthopedie bezig met het bij schuren van de mal voor de orthopedische schoen. FOTO: © DUTCHPHOTO / HANS VAN WEEL
Gezondheid

Orthopedische oplossingen voor volwassenen en kinderen

417views

Miljoenen mensen in Nederland hebben last van klachten aan hun voeten die vaak uitmonden in rugklachten, houdingsproblemen of pijnlijke gewrichten in de benen of knieën. Met de juiste behandeling kunnen die sterk worden verminderd of zelfs worden verholpen. Orthopedische oplossingen gemaakt door een orthopedisch schoentechnicus, zijn hiervan een goed voorbeeld. Deze oplossingen zorgen dat mensen met voetklachten weer pijnvrij kunnen sporten, wandelen, spelen en winkelen. Heb je ook voetproblemen en pijn bij het lopen? Als confectieschoenen niet de juiste ondersteuning geven, bieden orthopedische voorzieningen op maat een geschikte oplossing. In dit blog belichten we de verschillende mogelijkheden voor jong en oud, zoals het laten aanmeten van semi-orthopedische schoenen, steunzolen of orthopedische schoenen in Alkmaar of Hoorn.

Moderne meettechnieken

Na verwijzing van je huisarts of medisch specialist worden jouw klachten en de oorzaak daarvan in beeld gebracht met behulp van moderne meettechnieken. Daarna neemt de orthopedisch schoentechnicus onder de loep welke voorziening de juiste oplossing voor jouw voetklachten biedt. Er is orthopedische ondersteuning mogelijk voor zowel kleine als grote voetproblemen. Je kunt daarbij denken aan onder meer: (semi-)orthopedische schoenen, voorzieningen aan je confectieschoenen, steunzolen, inlays en voorlopige orthopedische schoenen. Vaak is het mogelijk om jouw loopplezier aanzienlijk te vergroten met slechts kleine aanpassingen. Het kan voorkomen dat je (tijdelijk) geen confectieschoenen, semi-orthopedische schoenen of orthopedische schoenen kunt dragen bij een zwelling, bij een open wond, na een operatie of bij de genezing en het herstel van je voet. Dan is het mogelijk om verbandschoenen of verbandsloffen te laten aanmeten, zodat je toch weer comfortabel kunt bewegen.

Voetproblemen bij kinderen

Omdat het kinderlichaam zich dagelijks ontwikkelt, geldt ook voor de kindervoeten dat die vele ontwikkelingen doormaken. Bij kinderen die problemen hebben bij het leren lopen of die last van voetklachten hebben, kijkt een orthopedisch schoentechnicus naar ontstane of aangeboren voetproblemen. Kinderen die klachten ervaren kunnen via een specialist zoals een reumatoloog, orthopedisch chirurg of revalidatiearts worden verwezen. Tijdens een intakegesprek wordt het voetprobleem met highspeed camera’s onderzocht. Vervolgens wordt in kaart gebracht wat de beste oplossing is. Voor kinderen met aangeboren of ontstane problemen aan hun voeten kunnen steunzolen in combinatie met orthopedische schoenen of semi-orthopedische kinderschoenen een groot verschil maken.

Als kinderen klachten hebben die niet opgelost kunnen worden met bijvoorbeeld steunzool-therapie, is soms is speciaal schoeisel nodig. Kinderen komen even goed zelfverzekerd én hip voor de dag, dankzij de vele beschikbare modellen met een trendy uitstraling.